Αισιόδοξος για την εξασφάλιση των 200 ψήφων για τον εκλογικό νόμο της Κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ “Αθήνα 9,84”.
Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι ευθύνες όσων εκπροσωπούν τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο είναι ιστορικές, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του ΚΚΕ είπε ότι «ένα κόμμα με αυτή την πορεία, έχει μια θετική στάση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξουν κι άλλες δυνάμεις που θα το ξανασκεφτούν».
Συνεχίζοντας ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι «κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι επόμενες εκλογές, σε τρία χρόνια, θα συμπιέσουν τους μεσαίους σχηματισμούς. Αν δεν το καταλάβουν αυτό, θα διαπιστώσουν μετά τις εκλογές, ότι διέπραξαν μέγα λάθος, διότι η σύγκρουση θα είναι νεοφιλελευθερισμός ή δημοκρατικός σοσιαλισμός».
Σε ερώτηση ειδικά για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο ίδιος είπε ότι “δεν μπορώ να καταλάβω πώς καταπίνουν πράγματα τα οποία υποστήριζαν πέρυσι, με εντελώς άλλον τρόπο. Πριν έναν χρόνο έχουν καταθέσει ένα νομοσχέδιο που λέει απλή αναλογική και μάλιστα ισχυρίζονται ότι το μπόνους είναι αντισυνταγματικό. Δεν ξέρω τι σκέφτονται και τι κρίνουν ότι πρέπει να κάνουν. Ακούω ότι υπάρχει ένσταση για την ψήφο στα 17. Καθένας αποφασίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες των αποφάσεών του».
Ο Υπουργός υποστήριξε επίσης κατηγορηματικά πως σύμφωνα με το άρθρο 54 παρ.1 του Συντάγματος αν μια διάταξη του εκλογικού νόμου συγκεντρώνει 200 ψήφους μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, ανεξάρτητα από το εάν καταψηφιστεί συνολικά ο νόμος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου κυρίως για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
«Είναι ένας πολύ σοβαρός προβληματισμός και η ζωή δεν σταματά εδώ. Παραμένει ένα ανοιχτό θέμα. Δεν κλείνει με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι όλα ανοιχτά και θα τα δούμε» είπε ο Π. Κουρουμπλής. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έβαλε «μια σειρά ζητημάτων στο τραπέζι σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και 3 μήνες και όλοι αυτοί που σήμερα περί άλλα τυρβάζουν, δεν είχαν τοποθετηθεί. Τώρα που η κυβέρνηση κατέθεσε μια πρόταση, στην οποία κάποια απ’ αυτά τα σημεία δεν εμπεριέχονται, τους βλέπω να είναι λαλίστατοι».
Τέλος παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος διαφωνούσε με την απλή αναλογική και κατέληξε: «Σε τελική ανάλυση – παρότι κι εγώ μπορώ να πω ότι είχα κάποιες επιφυλάξεις- ας το δοκιμάσουμε. Η συναίνεση μπορεί να έρθει μέσα από ένα πλαίσιο που θα θέσει το πολιτικό σύστημα και θα πρέπει να καταλάβει κι ο πολιτικός κόσμος».