Κυβερνητικές πηγές: Δεν αποκλείεται ανασχηματισμός και περισσότερες τηλεοπτικές άδειες

Ανασχηματισμός, τηλεοπτικές άδειες και εργασιακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Κίνα εμφανώς ικανοποιημένος από τις επαφές του με την πολιτειακή ηγεσία, καθώς επίσης πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Δεν είναι στις προτεραιότητες ο ανασχηματισμός

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού,αν και, όπως ανέφεραν «αλλαγές θα υπάρξουν». Για πιθανά πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετάσχουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξεταστεί κατά περίπτωση. Θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοια πρόσωπα αλλά θα εξεταστεί κατά περίπτωση».

Περισσότερες τηλεοπτικές άδειες αν αυξηθεί η διαφημιστική πίτα

Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η λύση των τεσσάρων αδειών έχει προκύψει από τη διαφημιστική πίτα. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι «αν στο μέλλον αυξηθεί η διαφημιστική πίτα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε» και εκτίμησαν ότι ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα φέρει περισσότερα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συζητούμενων συνταγματικών αλλαγών, οι κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – ο κόσμος βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, όπως και την καθιέρωση της απλής αναλογικής. «Θα πρέπει όμως να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητες του ΠτΔ» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για τον εκλογικό νόμο

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η κυβερνητική πηγή ανέφερε, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Όπως έλεγε ο Μάο. .. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια  κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει».

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να κάνει αυτή τη μεγάλη τομή. «Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλόγισε αναξιοποιστία στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι ενώ «πριν ένα χρόνο πρότεινε απλή αναλογική τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση».

Για την συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ίδια πηγή, είπε ότι έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση.» Ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση», σημείωσε.

Η ενίσχυση της απασχόλησης πρώτο καθήκον

«Η δουλειά είναι το πιο σημαντικό καθήκον που έχουμε μπροστά μας» διευκρίνιζαν οι κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν ότι «στόχος μας είναι το 2021 να μπορούμε να έχουμε φέρει το ποσοστό της ανεργίας σε μια κανονικότητα».

Σε ό,τι αφορά τα πολύ άμεσα θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Οκτώβριο χωρίς προβλήματα, καθώς θα υπάρξει θετική εξέλιξη στα εργασιακά. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων έχουμε στο πλευρό μας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ ουδείς συζητά ζήτημα ομαδικών απολύσεων» και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα έχουμε περάσει ολοκληρωτικά τον κάβο.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα της καθημερινότητας, σημείωναν ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της υγείας, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενώ για το προσφυγικό τόνιζαν ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι πολύ σημαντική και θα βρεθεί τρόπος να μην σπάσει.