Το κυνήγι του δράκου: Το ταξίδι στην Ανατολή και τα επενδυτικά "δώρα" που αναμένει η Κυβέρνηση

Αφήνοντας πίσω το ζήτημα που προέκυψε με την Cosco, Ελλάδα και Κίνα προετοιμάζουν το έδαφος για νέα επενδυτικά πεδία στη χώρα μας. Κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί εντατικές συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους αλλά και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, με το βλέμμα στο εμπόριο, τον τουρισμό αλλά και τον κλάδο των συγκοινωνιών.

«Η Ελλάδα είναι ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει κλαδιά σε βορρά, νότο και ανατολή» σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός το Σάββατο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV2.

Αναφορικά με τον επενδυτικό κλάδο, σημαντικές είναι οι σημερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον τεχνολογικό κολοσσό HUAWEI, μια εταιρεία η οποία κρατά στα χέρια της το 80% του διαδικτυακού εμπορίου της Κίνας.

Η σύναψη συνεργασίας με μια τέτοια εταιρεία, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στις επιχειρήσεις start up όπως και στις καινοτόμες τεχνολογίες.

Κατά την επίσκεψή του στην Huawei στο Πεκίνο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση για πρώτη φορά επενδύει σημαντικά στον κλάδο της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας, γιατί αυτό αποτελεί το οξυγόνο της οικονομίας.

Οι επικεφαλής της εταιρείας ξενάγησαν τον Πρωθυπουργό (και μάλιστα υπό τον ήχο του Ζορμπά) σε διάφορα τμήματα, όπου έγινε παρουσίαση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της Huawei όπως τα κινητά τηλέφωνα 5G αλλά και έξυπνες εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας.

Ο κ.Τσίπρας στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κινεζικού ομίλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Γ.Γρ. Ψηφιακής Πολιτικής παρά τω Πρωθυπουργώ και στο γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θέτει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τις Νέες Τεχνολογίες, την Πληροφορική και την Έρευνα. Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με την Huawei και την αδελφοποίησή του με την Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι νέες τεχνολογίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλά ένας κλάδος της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκειας για την εκπαίδευση Ελλήνων φοιτητών στην τεχνολογία νέας γενιάς.

Οι επαφές αναφορικά με τις επενδύσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς γίνονται συζητήσεις με την κινεζική πλευρά για το Θριάσιο πεδίο (σ.σ. η βιομηχανική ζώνη του Ασπρόπυργου), τα logistics ακόμα και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με σκέψεις για τον εκσυχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων και την ενεργοποίηση ενός παλιού project για σύνδεση του Πειραιά με την Βουδαπέστη και την Κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα για το ζήτημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, σημασία έχει ότι υπάρχει ενδιαφέρον», μιλώντας σχετικά με τις διάφορες συνομιλίες που γίνονται με αρκετές χώρες.

Τα κυβερνητικά πλάνα για τη σύναψη επενδυτικών συνεργασιών Ελλάδας-Κίνας περιλαμβάνουν συνεργασίες για τον ναυτιλιακό εξοπλισμό και συμφωνίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κρασί και το λάδι.

Από την κυβερνητική ατζέντα δεν λείπει βέβαια και ο κλάδος του τουρισμού, καθώς μια επιτυχής προσέγγιση με την Κίνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ακόμα 1 εκατομμύριο τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Όσο για το ζήτημα που προέκυψε με την Cosco, κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι «η μετάφραση της σύμβασης από τα Αγγλικά στα Ελληνικά περιείχε ορολογίες που στο ελληνικό δίκαιο δεν είναι συμβατές και έγινε μια προσπάθεια από τους νομικούς, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, να μην προκύψει κανένα συνταγματικό θέμα».

Ενδεικτικό στοιχείο ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί μια και καλή, είναι η δήλωση του Κινέζου πρεσβευτή στην Ελλάδα Ζου Σιαολί, ο οποίος μιλώντας στον απεσταλμένο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Πεκίνο τόνισε ότι “η συμφωνία με την COSCO είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του”.

Ο κ. Ζου χαρακτήρισε “ορόσημο” την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Πεκίνο προσθέτοντας πως οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις “εισέρχονται τώρα σε μια νέα εποχή και υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για την επέκτασή τους δια της συνεργασίας, οι προοπτικές για την οποία βρίσκονται μπροστά μας”. Πρόσθεσε πως η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα “συμβάλλει στην αμοιβαία κατανόηση, αναβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην κινεζική διπλωματία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία”.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Κίνας, “υπάρχει πολλή ενέργεια για συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον εμπορικό, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό”.