Βούτσης για δημοψήφισμα: Παρεξήγηση που λύθηκε η δήλωση της Γεροβασίλη

Σε παρεξήγηση απέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τις δηλώσεις Γεροβασίλη περί δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι “η διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει μόνο μέσα από τη Βουλή και των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα”.

“Ωστόσο”, επεσήμανε πως “δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος για άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας ή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια”, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για κάτι τέτοιο.

Ακόμη, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί τον προσεχή μήνα. Επισήμανε δε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί με τουλάχιστον 200 ψήφους ώστε να ισχύει από τις ερχόμενες εκλογές. Αναφορικά δε με την Συνταγματική Αναθεώρηση σημείωσε ότι οι άτυπες συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε οι επίσημες διεργασίες στην Βουλή να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την απλή και αναλογική παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στάθηκε με προβληματισμό στο ενδεχόμενο μείωσης του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή.

«Ως προς το όριο εισόδου στην Βουλή πρέπει να το αποφορτίσουμε από το ιστορικό φορτίο. Δεν είμαστε στην φάση την μεταπολιτευτική όπου για δεκαετίες υπήρχαν 3-4 κόμματα . Μέσα στην κρίση βρεθήκαμε σε 8κομματική Βουλή και επιπλέον 2 κόμματα που ήταν στο κατώφλι να μπουν. Οπως έχει κυλίσει νερό στο αυλάκι στο ζήτημα των συνεργασιών έτσι και αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί όχι μόνο ιδεολογικά αλλά και στην βάση μιας πραγματικότητας» είπε για να προσθέσει «Μπορεί να αποκατασταθεί περαιτέρω ο πολιτικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της άδολης αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωποπαγή κόμματα. Σε κάθε περίπτωση αυτά θα λυθούν τον προσεχή μήνα. Η κυβέρνηση εργάζεται για να τελείωση το θέμα του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Φίλη, κράτησε -όπως και το Μαξίμου- σαφείς αποστάσεις από τον Υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας πως “ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του”.