Με φωνές και συνθήματα “υποδέχθηκαν” τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών περίπου 150 αυτοαποκαλούμενοι “Τσάμηδες”, λίγο πριν από την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στο αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο του Έλληνα Υπουργού στο κτίριο, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο». Κατόπιν τούτων, η αλβανική αστυνομία που μέχρι εκείνη την ώρα απλώς ήταν παρούσα στο περιστατικό, έλαβε εντολή να απομακρύνει τους Τσάμηδες ώστε να μην επεκταθούν τα επεισόδια.
Παρ΄όλο που οι Τσάμηδες μετακινήθηκαν σε μικρή απόσταση, συνέχισαν να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα μέχρι το τέλος της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί είχαν προτείνει στον Νίκο Κοτζιά να μπει από την πίσω πόρτα στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, ώστε να αποφύγει την επαφή με τους διαδηλωτές ωστόσο αυτό διαψεύδεται από κύκλους της ελληνικής αποστολής.
Τι είναι οι Τσάμηδες και η Τσαμουριά
Ως Τσαμουριά (Cameria, Chameria) αποκαλούν οι Αλβανοί την περιοχή της Ηπείρου που περιλαμβάνει τις γεωγραφικές ζώνες Ηγουμενίτσας, Πάργας, Παραμυθιάς, Φιλιατών και του Μαργαριτίου. Πρόκειται δηλαδή για τη Θεσπρωτία.
Η παρουσία των Αλβανών Τσάμηδων στην Ήπειρο του A΄ μισού του 20ού αιώνα παραμένει ένα από τα λιγότερο γνωστά θέματα του παρελθόντος, ένα θέμα που για αρκετές δεκαετίες αγνοήθηκε από την ιστοριογραφία και παρέμεινε στο περιθώριο, ενώ η ενασχόληση μ΄αυτό κινήθηκε στη δεκαετία του 1990 στα όρια της προπαγάνδας και του σωβινισμού από την αλβανική πλευρά.
Με λίγα λόγια…
Οι Τσάμηδες ήταν μουσουλμάνοι που είχαν την αλβανική ως μητρική γλώσσα.
Κατοικούσαν στην Θεσπρωτία.
Εμφανίζονται κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Η Τσαμουριά απαριθμούσε 18.000 με 20.500 περίπου Τσάμηδες.
Ποτέ δεν αισθάνθηκαν Ελληνες.
Κατα την διάρκεια της Κατοχής, συμμάχησαν με τους κατακτητές.
Ένα τμήμα των περιουσιών κατασχέθηκε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.
Μεταξύ των εγκλημάτων, είναι και η εκτέλεση των 49 Παραμυθιωτών.
Οι περισσότεροι (18.000 περίπου) έφυγαν οικειοθελώς μετά το πόλεμο για την Αλβανία.
Καταδικάστηκαν με 1.700 αποφάσεις από το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων ως προδότες.
Σήμερα οι Τσάμηδες έχουν ιδρύσει στην Αλβανία τον “Σύνδεσμο της Τσαμουριάς”, μιά 100μελή άτυπη βουλή. Συχνά κάνουν πορείες στα Τιρανα, ενώ πρόσφατα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με την Ελλάδα στο κομμάτι της Θεσπρωτίας.
Αξίζει να σημειωθεί στις 30 Ιουνίου 1994 η αλβανική βουλή καθιέρωσε ομόφωνα την 27 Ιουνίου ως ημέρα “γενοκτονίας” των Τσάμηδων.
Η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών στα Τίρανα
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, κατά τις οποίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.
Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.
Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο χώρες, είπε ο ίδιος, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες – που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.