Φίλης - Λιάκος προτείνουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια(;)

Νέες προτάσεις ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση ο Νίκος Φίλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση για δίδακτρα στα πανεπιστήμια περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

«Το κράτος θα πρέπει να κοστολογήσει τις σπουδές και να δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν στα ΑΕΙ τόσοι όσοι κρίνονται αναγκαίοι για τη μελλοντική κοινωνία», αναφέρεται απερίφραστα στα «Πορίσματα του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία»,  ανοίγοντας ουσιαστικά παράθυρο για επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια της χώρας για όσους δεν… κρίνονται αναγκαίοι για τη μελλοντική κοινωνία. Έκφραση εντελώς απαράδεκτη ακόμη και σε επίπεδο φρασεολογίας, πόσο μάλλον όταν διατυπώνεται σε ένα κείμενο-πρόταση για την αναμόρφωση της Παιδείας.

Η πρόταση αυτή, ενδεχομένως να κρύβει επιβολή διδάκτρων με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια η οποία σε κάθε περίπτωση και όποιος και να αφορά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προεκλογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που εισηγούνταν την αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια, την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και τη μετεξέλιξή της σε ελεύθερη είσοδο σε σχολές χαμηλής ζήτησης. Ο κ. Λιάκος πάντως προτείνει η προεκλογική αυτή δέσμευση Τσίπρα να αφορά μόνο όσους κρίνονται «αναγκαίοι για την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και συνέχεια. Μέσα στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Λιάκου περιλαμβάνεται και η πρόταση περί «κοινωνικής εργασίας» των μαθητών.

Το συγκεκριμένο πόρισμα Λιάκου προτείνει “Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας” για τους μαθητές λυκείου. Όπως εξηγεί, το «Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τους μαθητές λυκείου περιλαμβάνει δράσεις όπως η προσφορά εργασίας σε μια δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα της ειδικής αγωγής, των προσφυγικών ομάδων, η βοήθεια σε κατ’ οίκον προγράμματα για ηλικιωμένους, τραυματίες κ.λπ., σε προγράμματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως η αναδάσωση και καθαριότητα του σχολείου ή κοινών χώρων και άλλες παρόμοιες δράσεις. Ο συντονισμός των προγραμμάτων αυτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης της πορείας των μαθητών, αλλά και της υποστήριξής τους όπου χρειαστεί».

Ο μαθητής, μάλιστα, που θα προσφέρει «οικειοθελώς» κοινωνικό έργο, θα αξιολογείται με κανονική βαθμολόγηση.