Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις offshore - Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Βουλής

Με 190 “ναι” υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση πολιτικών από τη συμμετοχή σε offshore, ενώ είχε προηγηθεί η συζήτηση η οποία χαρακτηρίστηκε από ένταση, διαξιφισμούς και τελικά την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ.

«Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η ΝΔ, που το πρωί είχε καταγγείλει την κυβέρνηση ότι αμνηστεύει ποινικά αδικήματα με τον προηγούμενο ψηφισμένο νόμο.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: “Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα”.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όρθιοι κάλεσαν τον κ. Θεοδωράκη να πει ονόματα «αλλιώς είναι συκοφάντης».

Ακολούθησε μικρή διακοπή της συνεδρίασης με υπόδειξη της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να δοθεί χρόνος στον κ. Θεοδωράκη να μιλήσει με ονόματα για τις καταγγελίες του. Όταν ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια ο κ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο για να πει ότι «οι βασικότεροι συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου είτε είναι σε υπουργικές θέσεις, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ή στο γραφείο του πρωθυπουργού», προσθέτοντας πως «αυτά τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί».

Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου. Ο Πρωθυπουργός λίγο νωρίτερα στην ομιλία του ανέφερε ότι “αυτή εδώ η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής”.

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Θεοδωράκη ότι σχοινοβατεί μεταξύ ενός λόγου που φαντάζει σοβαρός, τεκμηριωμένος και ήρεμος και του λαϊκισμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον κ. Τσίπρα ειδικώς αυτές τις μέρες να μην λέει ότι δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του, γιατί «τα ίδια έλεγε για τα μνημόνια ότι θα τα σκίσει και θα τα καταργήσει με ένα νόμο κι ένα άρθρο, ότι δεν θα δεχθεί μύγα στο σπαθί του».

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να καλύψουν.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας. Κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ’ απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».

Κόντρα Λοβέρδου-Παρασκευόπουλου

Έντονη αντιπαράθεση είχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός επετέθη στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον κ. Παρασκευόπουλο. «Ή ευθύνη έχει ο υπουργός που δεν ενημέρωσε για το τι πράττει ή ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος, για να προσθέσει: «Είναι καταφανέστατο ότι η συγκάλυψη έχει και δράκο πίσω της. Υπάρχει πρόσωπο».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και στον κ. Παρασκευόπουλο, είπε «τι με κοιτάς;». Ο Α. Λοβέρδος, σε υψηλούς τόνους, επέμεινε ότι ο υπουργός ξεγέλασε τη Βουλή και του είπε δείχνοντάς τον με το δάχτυλο: «Πρέπει να ντρέπεται. Αυτός».