Οι αντιδράσεις της Κουμουνδούρου και η αισιοδοξία του Μαξίμου

Η χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δεν πέρασε αναίμακτα για το ΣΥΡΙΖΑ.
Η Βασιλική Κατριβάνου είναι η δεύτερη βουλευτής της κυβέρνησης που παραιτείται (είχε προηγηθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης). Τη θέση της απ’ ότι φαίνεται θα πάρει ο Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος θα παραμείνει και στη θέση του εκπρόσωπου τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό.
Τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετές οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούσαν να πείσουν την Βασιλική Κατριβάνου, αλλά και την Άννα Βαγενά, ώστε να ψηφίσουν θετικά. Τελικά απ’ ότι φάνηκε κάμφθηκαν μόνο οι αντιδράσεις της δεύτερης.
Σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε στον Αθήνα 984, ότι “πρέπει να εξετασθεί αν ο κόφτης έχει θέματα συνταγματικότητας ως προς το άρθρο 78 του Συντάγματος”. Ο κ. Χρυσόγονος, που συχνά πυκνά εκφράζει τις ενστάσεις του στην πολιτική της κυβέρνησης, εξέφρασε και το παράπονό του, ότι κανένας δε ζήτησε τη γνώμη του (ως συνταγματολόγου) για τη συνταγματικότητα του πολυνομοσχεδίου.
Το Σ/Κ που μας πέρασε, ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως θα ψήφιζε με “βαριά καρδιά” το νομοσχέδιο. Στη λίστα των διαφωνούντων προστίθεται και ο βουλευτής Β’ Αθηνων Γιώργος Δημαράς (προέρχεται από τους Οικολόγους).
Από το ρεπορτάζ βγαίνει ότι και οι νησιώτες βουλευτές της κυβέρνησης είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από τον άλλο μήνα σε δέκα νησιά του Αιγαίου (Σίφνος, Μήλος, Κέα, Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Θάσος, Κάρπαθος, Σκύρος, Αλλόνησσος). Οι βουλευτές ζήτησαν το μέτρο αυτό να ισχύσει μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, κάτι που τελικά δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση.
Πάντως από το Μαξίμου βγαίνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Απ’ ότι λένε, τα χειρότερα πέρασαν και η ελληνική κυβέρνηση περιμένει μόνο καλά νέα από εδώ και πέρα. Αύριο αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση, να εκταμιευθεί η δόση των 10 δις και να ωριμάσει ακόμα περισσότερο η συζήτηση για το χρέος.