160 "NAI", 135 "ΌΧΙ" στην πρώτη Ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Οι αισιόδοξες προβλέψεις της Κυβέρνησης δεν επαληθεύτηκαν.

Την έκπληξη έκανε ο Παναγιώτης Μελάς, που ψήφισε “ΠΑΡΩΝ”. Το έπραξε, όπως δήλωσε μετά την περάτωση της διαδικασίας, λόγω των κακοηθειών που είχαν προηγηθεί  αλλά ότι στις επόμενες ψηφοφορίες θα μεταβάλλει τη στάση του.

Από τους 295 παρόντες Βουλευτές 160 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα και 135 “Παρών”, που λογίζ0νται ως αρνητικές ψήφοι.

Υπήρχαν πέντε απόντες, οι δύο Βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (που υπολογίζονταν στα “ΝΑΙ¨), ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Κώστας  Γιοβανόπουλος.

Από τη διαδικασία απείχε, αλλά δικαιολογημένα, όπως διευκρινίστηκε και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης.

Σημειωτέον ότι για την εκλογή Προέδρου κατά τις δύο πρώτες ψηφοφορίες απαιτούνται 200 ψήφοι  και στην τρίτη 180.

έλαβαν μέρος 295 βουλευτές, και ο κ. Δήμας έλαβε 160 «ναι» ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών» και 5 απόντες.

Εκτός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και ΠαΣοκ τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

Ο Σταύρος Δήμας απέφυγε να κάνει  οποιαδήποτε δήλωση για το αποτέλεσμα λέγοντας ότι  θα κάνει δήλωση στην τρίτη ψηφοφορία.

Η επόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών: 

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή, μετά την ψηφοφορία δήλωσε: «Σήμερα ήταν η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας».

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες για τη χώρα και είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Θέλω επίσης να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους προβληματισμούς τους και από την πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν τον κ. Δήμα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είπε:  «Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Πολύ σύντομα ο λαός θα είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και τη διέξοδο θα τη δώσουν ο ελληνικός λαός και η Δημοκρατία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και έσπευσε να προσθέσει  ότι «η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική τού φόβου κατέρρευσε. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Πιο αισιόδοξη».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας σημαίνει εκλογές”, συμπληρώνοντας ότι «Η επιχείρηση τρομοκράτησης βουλευτών απέτυχε. Οι Ελληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει φόβος όταν  λειτουργεί η δημοκρατία. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να φύγει από τη χώρα, η κυβέρνηση να φύγει. Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση της κυβέρνησης και στην απαλλαγή της χώρας από την ξένη κατοχή που έχει επιβάλλει το Βερολίνο».

Μάλιστα ο Πάνος Καμένος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη και να μεταβάλει τη στάση του ούτε μετά την συνάντησή του με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μηατσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι  «δεν μπορούν να συνεχιστούν οι αδιέξοδες πολιτικές που έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα», καταλήγοντας ότι «Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα, ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές».