Φ. Κουβέλης: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου-Δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και σε εκτιμήσεις για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί και τις εξελίξεις προέβη ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

“Δεν περίμενα παραμόρφωση και διαστρέβλωση των δηλώσεων (αναφορικά με αργυρώνητους). Υπήρξε παράλειψη των δύο προηγούμενων γραμμών. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ομόφωνα ότι δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εάν κάποιος ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι μόνο από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, δεν είναι αποστάτης. Μακριά από μένα η έννοια της αποστασίας, μακριά από μένα ο αφορισμός για κουμπαράδες. Δε θα γυρίσουμε στο 1965. Έχω τη βεβαιότητα και την εκτίμηση ότι η Κ.Ο. δε θα ψηφίσει για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της διενέργειας πρόωρων εκλογών, εκτιμώντας ότι ” οι εκλογές θα λειτουργήσουν λυτρωτικά” και επέκρινε ως “απαράδεκτες”  τις πολιτικές παρεμβάσεις θεσμικών παραγόντων τόσο του εσωτερικού, όπως του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όσο και των Ευρωπαίων, όπως του Γιούνγκερ και του Μοσκοβισί, θεωρώντας ότι ενισχύουν την “πόλωση που υπάρχει”.

Ως προς τις πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις, ο Φώτης  Κουβέλης χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα “εμφυλιοπολεμικό”, απέρριψε το συνέριο “κομματικής ενσωμάτωσης” στον ΣΥΡΙΖΑ, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι  “προϋποθέτει πολιτική αυτονομία”.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ μετά τις όποιες εξελίξεις ο Πρόεδρός της προανήγγειλε συνεδρίαση του κόμματος, προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει την πορεία του μετά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της ψηφοφορίας.

Εκτίμησε ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και ότι “χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης” για τη χώρα.