Η Ελλάδα ζητά γραπτή δέσμευση για το χρέος

Γραπτή δέσμευση από τους δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν. O Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει επιφορτιστεί να διασφαλιστεί η υποστήριξη από τα κράτη-μέλη μέχρι τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την πρώτη διερευνητική προσπάθεια του κ. Ντάισελμπλουμ, αρκετές χώρες-μέλη του ευρώ αντιτίθενται στην ελληνική απαίτηση, παρά το γεγονός ότι τόσο η Κομισιόν όσο και μερίδα ηγετών της ΕΕ το θεωρούν ως υποχρέωση της Ευρώπης να συζητήσει για το χρέος και συνεπώς φυσικό επακόλουθο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι εκτός από τις σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λεττονία, άρνηση εξέφρασαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τη δικαιολόγησαν ότι δεν διατίθενται για “εσωτερικούς πολιτικούς λόγους” να χαρίσουν κάτι στην Ελλάδα καθώς και αυτές πέρασαν από σκληρά προγράμματα στήριξης.

Αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε πως “υπήρξε μια αρχική έκπληξη για τη στάση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αυτό όμως που ισχυρίζονται δεν ισχύει. Επίσης η Γερμανία αρνείται με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει την έγκριση της Βουλής για να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος. Είναι όμως ψέμα. Η απόφαση του 2012 συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι, συνεπώς καμία έγκριση δεν χρειάζεται για τη συζήτηση. Η έγκριση χρειάζεται για την απόφαση μόνο”.

Το ελληνικό αίτημα για γραπτή δέσμευση από τους δανειστές για το χρέος επιβεβαιώνει και αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι “να καταφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ να σχεδιάσει ένα road map για το ελληνικό θέμα και να το παρουσιάσει τη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια πολιτική δέσμευση και απόφαση (political agreement) που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 24 Μαΐου”.