Ο Μοσκοβισί διορθώνει: Δεν αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Σε εμφανή προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι και να υπάρξει, έστω ένα διάλειμμα, από βαρύγδουπες δηλώσεις όσον αφορά στην θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη προχώρησε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος των επαφών που είχε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του. Ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν αμφισβητείται, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, σε σχέση με τη δήλωση του της Δευτέρας οπότε είχε πει ότι η Ελλάδα έχει κάνει «σημαντική πρόοδος και είναι κρίμα να βρεθεί ενώπιον εκ νέου με ένα Grexit».

Ο Μοσκοβισί, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε οι «προσπάθειες των Ελλήνων άρχισαν να αποδίδουν, είναι ώρα να περάσουμε στην επόμενη φάση» και συμπλήρωσε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό». Συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα».  Και υποστήριξε ότι αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τότε στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 η τρόικα φεύγει από την Ελλάδα και μπαίνουμε σε νέα φάση σχέσεων Ελλάδας – Κομισιόν». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ξεκαθάρισε ότι «απεχθάνεται» τα plan B.

Επέμεινε, όμως, ότι η τρόικα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κομισιόν, συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα για το 2015 που θα πρέπει να καλυφθεί. Όσον αφορά, δε, στο χρέος εκτίμησε ότι «δεν είναι λογικό να λέει κάποιος ότι δεν μπορέι να αποπληρωθεί ένα μεγάλο χρέος. Αυτό είναι χρεοκοπία». Προσέθεσε ότι προβλέπεται ανάπτυξη σχεδόν 3% του ΑΕΠ το 2015, σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της απασχόλησης στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ωστόσο ανέφερε ότι «η ανεργία παραμένει σε επίπεδα τραγικά και απαράδεκτα».

Ο κ. Μοσκοβισί επισταμένα απέφυγε ν’ απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα. «Η Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ και εγώ είμαστε αφοσιωμένοι στην παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι θέμα ακεραιότητας για την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα κόμματα, υπάρχει η Βουλή και αυτοί θα επιλέξουν. Δεν είναι δική μου δουλειά να υπεισέρχομαι σε τέτοια θέματα» είπε. Αποπειράθηκε, πάντως, να «καλύψει» κάπως τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με παρέμβασή του περί μείωσης της ρευστότητας τη Δευτέρα, λέγοντας ότι για τον Γιάννη Στουρνάρα είναι «δουλειά του να μιλάει για αυτά τα πράγματα». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αβεβαιότητα αλλά οι αγορές δεν είναι ηγέτες, είναι μια παράμετρος της οικονομίας».

Προχώρησε, όμως, σε μια δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση παρέμβαση παρά την εξαιρετικά προσεκτική της διατύπωση: «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές κάθε λαού. Μιλάμε με όλες τις κυβερνήσεις αλλά βέβαια έχουμε και τις προτιμήσεις μας. Και η προτίμησή μας είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ευρωζώνης και οι μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, βέβαια, δήλωσε έτοιμος να δει τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτος στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Μοσκοβισί, εκτός της αναφοράς για πιθανότητα Grexit, είχε δηλώσει, επίσης, ότι παρά την πρόοδο και τις θυσίες του ελληνικού λαού, απαιτούνται ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι δομικές μεταρρυθμίσεις προωθούνται, ούτως ή άλλως, στο σύνολο της ευρωζώνης.

Είχε επίσης εκφράσει την ελπίδα τους επόμενους δύο μήνες, κατά τους οποίους η Ελλάδα ζήτησε να παραταθεί το πρόγραμμα, να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση και «να πάμε σε μια νέα σχέση για να δώσουμε άλλο μέλλον στη σχέση Ελλάδας – Κομισιόν».

Σημείωσε ότι έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών και εκτίμησε ότι οι πολίτες «πρέπει να είναι γνώστες αυτών. Να γνωρίζουν, δηλαδή, για την προληπτική γραμμή στήριξης και γιατί – όχι- για τη γραμμή στήριξης και με το ΔΝΤ. Εργαζόμαστε για να έχουμε κάτι καθαρό μετά από αυτό το πρόγραμμα. Είμαι εδώ σαν φίλος, αλλά και σταθερός στις αρχές μου» είχε υπογραμμίσει.

Εκτιμάται ότι ρόλο στην αλλαγή αυτή έπαιξε ο αντίκτυπος που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και δημοσιευμάτων περί κινδύνου χρεωκοπίας για την Ελλάδα λόγω των πολιτικών εξελίξεων, στις οποίες εντάσσεται και η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα περί μείωσης της ρευστότητας τη Δευτέρα το απόγευμα η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι πολιτικές αύξησης της απασχόλησης και κυρίως μεταξύ των νέων. Είχε, επίσης, συνάντηση και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με τον οποίο συζήτησαν κυρίως πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου της γραφειοκρατίας.

Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομικών συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο και από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ.