Οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να φέρουν καμία αλλαγή στο συμφωνημένο πρόγραμμα, διαμηνύουν οι δανειστές στην Ελλάδα, την στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο φτάνει στα ύψη.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι χθεσινές διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τους υπουργούς οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν τις μνημονιακές εκκρεμότητες, έγιναν σε μια προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να αποδείξει στην τρόικα ότι η κυβέρνηση δεν έχει “κατεβάσει τα μολύβια”.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, οι δανειστές δεν έχουν καμία διάθεση να επιτρέψουν και νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, όπως αυτές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν πως η αναφορά του υπουργού Οικονομικών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για επιστροφή της τρόικας στις αρχές Ιανουαρίου, έχει διπλή ανάγνωση.
Η πρώτη -και η πιο προφανής- ανάγνωση είναι ότι η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών ήθελε να στείλει μήνυμα στους Έλληνες πολίτες πως θα αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η δεύτερη ανάγνωση αφορά τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα σχετικά με την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε το τελευταίο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον είναι ότι η ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και η έναρξη της συζήτησης για την “επόμενη μέρα” προϋποθέτει την ψήφιση των μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στις επιστολές που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα τις προηγούμενες ημέρες.
Κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς να ληφθούν μέτρα ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 η συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε μια ακόμα παράταση του υφιστάμενου μνημονίου.
Ακριβώς για αυτό το λόγο, από την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ελέγχουν εξονυχιστικά τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014, αλλά και την απόδοση των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το 2015, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Οι τεχνοκράτες έχουν λάβει εντολή να ετοιμάσουν φάκελο με πλήρη στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποίσουν οι επικεφαλής της τρόικας στην διαπραγμάτευση με την Ελληνική κυβέρνηση, όταν ξεκινήσει ο επόμενος γύρος της αξιολόγησης.
Ειδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο του έτους τα οποία δείχνουν υστέρηση εσόδων ύψους 1,2δισ ευρώ, οι δανειστές θεωρούν ότι δικαιώνονται οι εκτιμήσεις τους για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015.
Βέβαια, τόσο η συγκεκριμενοποίηση των νέων μέτρων, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να φέρουν, ώστε να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένουν ανοιχτά, καθώς η τρόικα επιμένει ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο επιμηκύνεται για δύο μήνες, για μια αλλού είδους σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας, μέσω της πιστωτικής γραμμής στήριξης», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα στους υπόλοιπους δύο μήνες η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και την αξιολόγηση.
Πηγή: http://www.huffingtonpost.gr/