Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για Ασφαλιστικό και Φορολογικό

Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων και με ένα απεργιακό “κύμα” να πλησιάζει, το Ασφαλιστικό – Φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πλέον αναμένεται η τρίτη συνεδρίαση για την συζήτηση επί των άρθρων την Πέμπτη 5 Μαΐου.

Υπεραμυνόμενος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι επέρχεται «μια πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν εκείνος που επιθυμούσε να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας με κοινωνικό χαρακτήρα και φροντίδα για τους αδυνάτους». Υπάρχουν, είπε «ένα εκατομμύριο άνεργοι, ντελιβεράδες κλπ., που όλοι κερδίζουν από αυτό το σχέδιο νόμου […] Το 90% των ασφαλισμένων κερδίζουν από αυτή τη μεταρρύθμιση. Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος επέκρινε την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι δεν ανταποκρίθηκαν στον διάλογο, όπως και τους συλλόγους των επιστημονικών κλάδων.

“Η ΓΣΕΕ έχει παραδεχθεί ότι το 87% έχουν μισθό 1000 ευρώ και κάτω, αυτοί θα έχουν 85% αναπλήρωση χωρίς την επικουρική σύνταξή τους με το νομοσχέδιο αυτό. Στον δικό μου κλάδο, των δικηγόρων, μόνο το 10% δηλώνουν πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως. Με το νομοσχέδιο αυτό όσοι δικηγόροι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάτω από 20.000 ευρώ συνδυαστικά κερδίζουν…. Φανταστείτε πόσοι πραγματικά και ποιοι είναι αυτοί που πλήττονται!

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είμαι «ταξικός αποστάτης της επαγγελματική μου ομάδας, (δικηγόρων με μεγάλα ετήσια εισοδήματα) αλλά είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που δουλεύει με μπλοκάκι κι άλλα τα συμφέροντα εκείνου που έχει την δικηγορική εταιρεία, που είναι επιχειρηματίας, σε μια δικηγορική εταιρεία που έχει άυλο κεφάλαιο. Εγώ είμαι με τους πολλούς και όχι με τους λίγους, το 90% των δικηγόρων κερδίζουν, εσείς είστε ελεύθερος – είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων- θα πρέπει να αποφασίσετε με ποιους θα είστε, αν και εκλεχτήκατε με ψήφους όλων δικηγόρων.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε ότι η προσπάθεια μας ήταν να ευνοήσουμε την μεγάλη πλειοψηφία, με στοιχείο την κοινωνική δικαιοσύνη και το χαρακτηριστικό της ισονομίας. Σχετικά με τα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως “τα σέβομαι αλλά η ένταξη τους σε ότι αφορά τις συντάξεις σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, είπε πως είναι αναγκαία για να σταματήσουν τα πληρώνουν τα συνήθη υποζήμια που είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι”. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που συνεχίζουν να εργάζονται ενώ έχουν συμπληρώσει τα όρια για την συνταξιοδότησή τους, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη με το να πληρώνουν τις μισές εισφορές.