"Χολή" από Διεθνή ΜΜΕ: Στην Ελλάδα τον Απρίλιο επικρατεί το συνηθισμένο χάος

“Στην Ελλάδα τον Απρίλιο επικρατεί το συνηθισμένο χάος” είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο γερμανικός τύπος για να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό πολιτικό προσκήνιο. Είναι λογικό πως τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, δε θα άφηναν ασυγκίνητα τα διεθνή ΜΜΕ.

Πρώτα,  η γερμανική εφημερίδα FOCUS, σχολίασε “η Ελλάδα ψάχνει για χρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση των πιστωτών, προσπαθεί να συμμαζέψει και τα τελευταία της αποθεματικά”, ενώ πρόσθεσε “στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος”. Συνέχισε, αναφέροντας ότι “όλα έχουν παραλύσει την Ελλάδα. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι απεργούν από την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχει καμία είδηση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εφημερίδες δεν εμφανίζονται. Οι δημοσιογράφοι απεργούν, γιατί το σχετικά υγιές συνταξιοδοτικό τους ταμείο αναμένεται να συγχωνευτεί με άλλο ελλειμματικό”.

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι, “η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί”.

Με τη σειρά του, ο αυστριακός Τύπος Wiener Zeitung ανέφερε για τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως αυτή η εβδομάδα θα είναι «Εβδομάδα των Παθών». Το επίμαχο δημοσίευμα σχολίασε πως “ο Αλέξης Τσίπρας υποφέρει με την πολιτική σημασία του όρου: Υπό την πίεση των πιστωτών, η κυβέρνηση της Αθήνας θα πρέπει σε χρόνο  ρεκόρ να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα αποταμίευσης… Ήδη προγραμματίζονται περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ένα νέο κύμα απεργιών…”.

Η ίδια εφημερίδα πρόσθεσε πως “Ο χρόνος πιέζει. Μέχρι την Πέμπτη, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει τα σχέδιά της. Στη συνέχεια, οι δανειστές θα μπορούσαν να δώσουν το πράσινο φως για την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων έκτακτης ανάγκης – επειδή τα ταμεία στην Αθήνα είναι για μία ακόμη φορά άδεια”.

Από την άλλη πλευρά η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως η κυβέρνηση Τσίπρα προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. Σχετικά ανέφεραν “η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας, ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γερμανικό περιοδικό, αναφέρθηκε και στις κρίσιμες για την Ελλάδα ημερομηνίες, όπου θα πρέπει να πληρώσει τις οφειλές της σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε “ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι να έρχεται στη συνέχεια. Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Έως τις 20 Ιουλίου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχει μέχρι τώρα η Αθήνα”.

Μάλιστα, επικαλούμενο εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα υποστήριξε πως “η Αθήνα θα ζει στη θλίψη και την αγωνία μέχρι τον Ιούνιο. Την περασμένη εβδομάδα, ήθελε να μεταφέρει τα όχι τόσο αναγκαία ταμειακά αποθεματικά των κρατικών νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με θλίψη και αγωνία θα είναι η κατάσταση στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα”.