Κοινή "γραμμή" Τσίπρα - Ολάντ για άμεση συμφωνία με τους δανειστές

Χωρίς δηλώσεις, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν για περίπου μία ώρα, κατά τις οποίες οι δύο άνδρες μίλησαν σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είχε σκοπό να μεταφέρει στον Γάλλο Πρόεδρο την εκτίμηση ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος καθώς και ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας για το πώς θα κατανεμηθούν τα βάρη, σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση.

Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για κλείσιμο της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κυβερνητικές πηγές εκφράζουν «απόλυτη ικανοποίηση» για την σημερινή τους συνάντηση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες έγιναν σε «εξαιρετικά θερμό κλίμα», και ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε απόλυτη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς κύκλους, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.

Ωστόσο, πηγές του Mega από το Παρίσι ανέφεραν πριν από τη συνάντηση ότι ο Ολάντ ήταν δυσαρεστημένος από την ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τις επιδόσεις της στο προσφυγικό και για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τρομοκράτες που «χτύπησαν» στην Ευρώπη είχαν περάσει από ελληνικά νησιά.

Από την πλευρά της, η Γερμανία συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να συναντηθεί σε αυτή τη χρονική στιγμή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό: Από τη μία ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή».

Από την άλλη, χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας ότι «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι», σε ερώτηση αν θα ήταν εφικτή μια πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, θα μεταβεί αύριο στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.