Αλ. Τσίπρας: Δικαίωμα της χώρας να επιλέγει τα μέσα για την επίτευξη στόχων

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, αλλά και υπαινιγμούς για το ΔΝΤ, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μία κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων”.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό και την υπογραφή της διακήρυξης κατά της λιτότητας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι “δεν αποτελεί ιδεοληψία της ελληνικής κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και θεμέλιος λίθος της Ε.Ε.” και συμπλήρωσε πως “η Ευρώπη παρά τις δυσκολίες της δεν μπορεί να απολέσει μία από τις σημαντικότερες αξίες της, τον σεβασμό στο κυριαρχικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει κυβερνήσεις και αυτές μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους. Η Δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια”.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα και η Πορτογαλία δέχτηκαν την εφαρμογή προγραμμάτων ακραίας λιτότητας, που όχι μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν περισσότερο την κοινωνική συνοχή, διεύρυναν τις κοινωνικές αντιθέσεις και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού” και τόνισε ότι “όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου, ξενοφοβίας, ρατσιστικών αντιλήψεων, αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης. Απέναντι στον αποκρουστικό εφιάλτη της ακροδεξιάς και του νεοναζισμού οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ο κόσμος της διανόησης και του πολιτισμού, αλλά και κοινωνικοί φορείς, έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε ένα δημοκρατικό ανάχωμα”.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “η Ευρώπη έχει βγει σοφότερη από αυτές τις κρίσεις, ίσως έξι χρόνια πριν να πιστεύαμε ότι δεν μπορεί μόνη της και έχει ανάγκη τεχνοκρατών και συμβούλων που θα έρθουν να μας δείξουν το δρόμο. Σήμερα έχει πολλάκις επιβεβαιωθεί ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω. Σήμερα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας¨”.

Η παρουσία του Πορτογάλου πρωθυπουργού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, έχει έναν διπλό συμβολισμό: “υποδηλώνει την πεποίθηση μας να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την Ευρώπη και να ξεπεράσουμε τις θλιβερές συνέπειες της λιτότητας, ταυτόχρονα όμως υποδηλώνει την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης Βρισκόμαστε στο τέλος μία δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μίας καινούργιας εποχής πιο αισιόδοξης”.

Έκανε λόγο για αναγκαιότητα συνεργασιών και συντονισμού σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση ενός νέου οράματος ειρήνης, ασφάλειας, συνανάπτυξης, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού απέναντι στην πραγματικότητα του πολέμου, της τρομοκρατίας, της λιτότητας. “Η δική σας επιτυχία να ξεπεράσετε τις επιπτώσεις της λιτότητας και να οικοδομήσετε μία σταθερή, ρεαλιστική εναλλακτική ανοίγει το δρόμο και στην Ελλάδα για να μπορέσει να προχωρήσει στα ίδια μονοπάτια”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τη στάση της αστυνομίας των Σκοπίων την Κυριακή στην Ειδομένη.

«Απέναντι σε ανθρώπους δεν κρατούσαν όπλα επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες … περιμένω από τις ευρωπαϊκές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να πουν κάτι για αυτά που συνέβησαν χθες» σημείωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά και των «αλληλέγγυων», που – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη, ενώ η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι ανώφελο να μένει στο σημείο, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει.

Κόστα: Αλληλεγγύη στην καταπολέμηση της φτώχειας και στο προσφυγικό

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση και θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, ανέφερε από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

“Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία” σημείωσε ο κ. Κόστα και εξήγησε ότι «γι’ αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Παράλληλα τόνισε ότι και «εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία» και πρόσθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.