Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει τις «πιέσεις» Γιουνκέρ και Βρυξελλών

Καταγγέλλει αυταρχικές πρακτικές της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα

Σε καταδίκη των «πιέσεων» που -όπως είπε- ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιέρ Λοράν.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, καλεί τους δημοκράτες να καταδικάσουν τις αυταρχικές πρακτικές και καταλήγει λέγοντας ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από την παρούσα διαδικασία, θα πρέπει να προκηρυχτούν βουλευτικές εκλογές.

Η αντίδραση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέλος της οποίας είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται μετά τη δήλωση Γιούνκερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως δεν θα ήθελε να δει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία της χώρας, αλλά θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα».

Σε μια δήλωση που θεωρήθηκε ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, είπε ακόμη πως ελπίζει οι Έλληνες να γνωρίζουν τι θα σήμαινε λανθασμένη έκβαση εκλογών για τη χώρα και την Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς κατά πόσο η δήλωση Γιούνκερ ξεπερνά τη θεσμική ουδετερότητα της Κομισιόν έναντι των κρατών – μελών, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Γνώριμα πρόσωπα, είναι γνώριμα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το τι μπορεί να εννοεί».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=659409