Στα ύψη το πολιτικό "θερμόμετρο" - Ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές, ο Τσίπρας τις απέκλεισε

Σε κλίμα έντασης και πόλωσης διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη Διαφθορά. «Τις επόμενες ημέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξαντλήσει εξονυχιστικά τις δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι τράπεζες με τα κόμματα, όπως και με τα ΜΜΕ, η οποία θα πρέπει να βγάλει πόρισμα το αργότερο ως τα τέλη του Μαΐου, για να ξέρει ο λαός πώς κάποιοι έπαιζαν στις πλάτες τους παιχνίδια για να στηρίξουν τα χρεοκοπημένα τους κόμματα», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας από νωρίς το θερμόμετρο στη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τη Διαφάνεια και τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην ΝΔ, υπογράμμισε ότι το κόμμα έχει δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, αποστροφή που προκάλεσε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε «εγώ τα έβγαλα στη δημοσιότητα», για να λάβει την ανταπάντηση του Πρωθυπουργού «μπράβο σας που έχετε χρεοκοπημένο κόμμα και θέλετε να χρεοκοπήσετε και τη χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «παρέμβαση δια των παραλείψεων», αναφέροντας μεταξύ άλλων τον χειρισμό των υποθέσεων που αφορούν την αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ», όπως σε επόμενο χρόνο και της περιβόητης «λίστας Μπόργιανς».

Έκανε, ακόμη, λόγο για «ανατριχιαστική ανασκόπηση πράξεων και παραλείψεων», κλείνοντας την ομιλία του με αναφορά στην υπόθεση της Siemens, χαρακτηρίζοντας την ως «το σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση θα συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών, προκειμένου να ζητηθεί η επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με την εταιρεία.

Αλ. Τσίπρας - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

Στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για να αρθούν οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην δικαιοσύνη.

Ο Πρωθυπουργός αντέκρουσε την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι κανονικά το κοινοβούλιο δεν έπρεπε να συζητά θέματα δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αντίθετα πρέπει να συζητά και να ελέγχει τονίζοντας ότι η βουλή δεν είναι για να παύει ποινικές διώξεις και να αμνηστεύει υπόδικους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με διάφορες τοποθετήσεις προσπαθεί να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει και έχει διαλύσει την οικονομία και επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι λέει τα αντίθετα και ότι προβλέπει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας επίσης στις δηλώσεις περί εκλογών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, όταν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι όπως ηττήθηκε και στις προηγούμενες.

«Η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, ξεχάστε λοιπόν τις εκλογές και δείτε μήπως στο τέλος της τετραετίας είστε ο νεότερος αρχηγός παράταξης που φεύγει νωρίτερα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά τη δευτερολογία του.

Κυρ. Μητσοτάκης - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τόσο στο θέμα της οικονομίας όσο και στο προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να δώσει τη λύση, όπως είπε ο ελληνικός λαός. Στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν αντέχει τη συνεννόηση και πως οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

«Η σημερινή Ελλάδα κ. Τσίπρα απέχει πολύ από το να είναι μια κανονική Δημοκρατία», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είστε κατήγορος αλλά κατηγορούμενος σε αυτή τη συζήτηση για τα χειρότερα ψέματα που είπε ποτέ Πρωθυπουργός».

Υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ένα σκίτσο του Αρκά, το οποίο απεικονίζει κάποιον που μοιάζει με τον Πρωθυπουργό να λέει σε κάποιον «Να, κοίτα εκεί!… Κι άλλο σκάνδαλο!», προκειμένου να του αποσπάσει την προσοχή και να του αρπάξει το πορτοφόλι.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπισμό της Αριστεράς που βουλιάζει στις λάσπες της Ειδομένης και είπε, χαρακτηριστικά, ότι «με τις ανοησίες σας είναι βέβαιο ότι τους επενδυτές θα τους κάνετε μετανάστες».

Μητσοτάκης - Βουλή - Δικαιοσύνη

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως κατανοεί την αγωνία του μπροστά στην πραγματικότητα και τον κάλεσε ξανά να πάει τη χώρα σε εκλογές. «Σας είπα να φύγετε, να παραιτηθείτε και αν τολμάτε οδηγήστε τη χώρα σε εκλογές . Τολμήστε να πάτε τη χώρα σε εκλογές για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση σήμερα και η πραγματικότητα στο προσφυγικό και στην οικονομία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως 9 στους 10 πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως έκανε πολύ μεγάλη ζημία στη χώρα καθώς όπως είπε, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές η χώρα θα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης και δεν θα είχαμε μπει στο τρίτο μνημόνιο.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε, όπως είπε, μια έντιμη συμφωνία.

«Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τα δάνεια στα ΜΜΕ και στα κόμματα. Εσείς θα ψηφίσετε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως μπήκαμε στο μνημόνιο και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να μάθουμε τί έγινε το προηγούμενο εξάμηνο; Να κληθεί να καταθέσει ο κ. Βαρουφάκης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση πως επιλέγει ανθρώπους χωρίς κανένα κριτήριο ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες του πως απόρρητες ομιλίες «ως δια μαγείες διαρρέουν σε κάποιο έντυπο και μετά σπεύδει η κα Γεροβασίλη να τα αγκαλιάσει».

ΒΟΥΛΗ - ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας την ότι επί διακυβέρνησής της προχώρησε σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, να οδηγηθούν μέλη και στελέχη του κόμματός του στη φυλακή. Παράλληλα, επέκρινε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν προχώρησε σε καμία διαμαρτυρία στην άδικη δίωξη μελών της Χρυσής Αυγής, όσο και τους χειρισμούς στην υπόθεση της Siemens.

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και καταλόγισε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μεγάλη ευθύνη σε ότι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και την κάλεσε να πάρει τα μέτρα της.

Φώφη Γεννηματά - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

Πολωτική και διχαστική χαρακτήρισε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, την  πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συζήτηση στη Βουλή περί Διαφάνειας και Δικαιοσύνης, εκτιμώντας πως αποτελεί «πυροτέχνημα και αντιπερισπασμό του λαού από τα αδιέξοδά του».

Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει λύση.

Δημ. Κουτσούμπας - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

«Σας έχουμε μάθει. Κάθε φορά που τα κόμματα των μνημονίων ένιωθαν την λαϊκή πίεση και αγανάκτηση, και συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανασύρονταν από τα συρτάρια η διαπλοκή, η σκανδαλολογία», υπογράμμισε, στη Βουλή, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υποστήριξε πως οι προτάσεις της Κυβέρνησης αφορούν αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στα παλιά και τα νέα τζάκια, και κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει την συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS, αντί να δημιουργεί Επιτροπές.

Στ. Θεοδωράκης - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

Για απόπειρα να στήσει παραμάγαζο, όπως είπε, στη Δικαιοσύνη, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης, εστιάζοντας στη στάση και τους χειρισμούς της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν θέλει να χτυπήσει τη διαφθορά, αλλά αντιθέτως την συντηρεί.

Π. Καμμένος - βουλή - συζήτηση - Δικαιοσύνη

Με την φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά» σχολίασε ο πρέοδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος, την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και τον προέτρεψε εάν θέλει να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι «θα στηρίξω μέχρι τέλους» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα πληρώσετε όλοι για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της χώρας και αυτή η Κυβέρνηση θα παραμείνει», κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.

ΒΟΥΛΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ - ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Όπως η σουπιά ρίχνει μελάνι για να θολώσει τα νερά, έτσι και ο κ. Τσίπρας θέλει να μας πει ότι κυνηγάει τη διαπλοκή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λέβέντης.

Επανέλαβε παράλληλα την πρότασή του για «κυβέρνηση 240 εδρών», προκειμένου όπως είπε, «να δουν οι ξένοι μια κυβέρνηση σοβαρή και να έρθουν επενδύσεις».

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ -  ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ - ΒΗΜΑ

«Ουδέποτε πήρα τηλέφωνο οιονδήποτε δικαστή, οποιονδήποτε εισαγγελέα για να του πω οτιδήποτε για οποιαδήποτε υπόθεση. Και ουδέποτε δέχθηκα να απαντήσω σε τηλεφωνήματα προσώπων, των οποίων τα ονόματα ακούστηκαν εδώ απόψε», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απάντησαν στην μνεία του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως σαν αντεπιχείρημα υπήρξε αναφορά σε γάτες, κι ένας λόγος που γενικεύει την διαφθορά και τελικώς δια της γενικεύσεως ξεχνάμε και τι σημαίνει «διαφθορά» και τι σημαίνει «λίστα».

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΜΙΛΙΑ - ΒΗΜΑ

“Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι. Προσπαθούν να με αναγκάσουν να παραιτηθώ ή να με φιμώσουν. Αλλά όσο με εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός, δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο”, ανέφερε στη δευτερολογία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν θα τον κρίνει από το πολιτικό του παρελθόν αλλά από τις σημερινές του πράξεις, υποστήριξε ότι θέλει να κριθεί επί της ουσίας και δεν έχει ανάγκη να ζητήσει ελαφρυντικά προτέρου εντίμου βίου. “Αυτά τα ζητούν οι ένοχοι και εγώ δεν είμαι ένοχος” σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας “να μην παρασυρθεί από ανθρώπους που έχουν προδώσει την παράταξη της ΝΔ και την πατρίδα”.