Δύο μόλις μέρες μετά το σχόλιο της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιχαρτ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ήρθε η σειρά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ μιλώντας στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση, δήλωσε σαφώς ότι προτιμά «τα οικεία πρόσωπα στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις» και προχώρησε σε μια έμμεση παραίνεση προς τους Έλληνες -«που έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή»- λέγοντας ότι «γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει για τη χώρα τους και την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με το ΕUobserver που μεταφέρει τις δηλώσεις Γιούνκερ στην αυστριακή τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως αν θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ «ακραία δύναμη». Αντίθετα, στη συγκεκριμένη ερώτηση επέλεξε ν’ απαντήσει λέγοντας ότι θα ήθελε «η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν στραμμένο το βλέμμα και την καρδιά τους σε πολλούς αδύναμους ανθρώπους στην Ελλάδα και που κατανοούν την αναγκαιότητα των Ευρωπαϊκών διαδικασιών». Και σημείωσε ότι «κάθε κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές, πρέπει ν’ ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα. Δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες του ενός και του άλλου κόμματος, αλλά θα προτιμούσα να εμφανιστούν οικεία πρόσωπα».
Κατά το ΕUobserver αλλά και άλλους ευρωπαίους αναλυτές η αναφορά του Γιούνκερ σε «οικεία πρόσωπα» θα μπορούσε να αφορά τον Σταύρο Δήμα ο οποίος έχει διατελέσει Επίτροπος στην Κομισιόν και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με σειρά αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο ημέρες νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράινχαρτ είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση με την επιλογή Δήμα δίνει ένα «ισχυρό μήνυμα» στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απόφαση επίσπευσης της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί κάλλιστα να κατευνάσει την αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.
Οι δηλώσεις της Μπράινχαρτ πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας, κατά παράβαση της ουδέτερης και αποστασιοποιημένης στάσης που οφείλουν να τηρούν τα όργανα και οι θεσμοί της ΕΕ σε τέτοιες περιπτώσεις. Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παρέμβαση η δήλωσή της και ότι έγινε μόνο για να σταλεί μήνυμα προς τις αγορές, μια διευκρίνιση που δεν έπεισε απαραίτητα πολλούς.