Μετά την επιστροφή του Γιάννη Μουζάλα από τις Βρυξέλλες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος έχει υποβάλλει την παραίτηση του στον Αλέξη Τσίπρα, μετά τον σάλο που ξέσπασε όταν αποκάλεσε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΚΑΙ.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ και Προέδρου των ΑΝΕΛ για το μέλλον του κ. Μουζάλα, ο Πάνος Καμμένος επέμεινε στην ανάγκη αποχώρησης από την Κυβέρνηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι «δεν έχει την εμπιστοσύνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι το θέμα του κ. Μουζάλα είναι πολύ σοβαρό και επέμεινε στην παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.
“Ο πρωθυπουργός κατανοεί τις ανησυχίες μας. Από εδώ και πέρα θα περιμένει ο Πρωθυπουργός την λήξη της συνόδου των υπουργών για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ” υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες.
Στη διάθεση του Πρωθυπουργού έχει τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες η παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του, κατά την οποία αποκάλεσε την ΠΓΔΜ “Μακεδονία”. Πριν την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο είχε προηγηθεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Τσίπρα.
Το θέμα απασχόλησε την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη με ατζέντα το προσφυγικό εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας και την αξιολόγηση του κουαρτέτου, η κυβερνητική κρίση που έχει προκύψει μετά την επιμονή του Π. Καμμένου για παραίτηση-αποπομπή του Γ. Μουζάλα, επισκίασε την «ημερήσια διάταξη».
Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι Υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Ι.Βούτσης και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μουζάλα με τον Πρωθυπουργό.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα Μουζάλα, ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε λόγο για «ατυχή λέξη». Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του κοινωνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες «Καλώς τους», ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον Γιάννη Μουζάλα, λέγοντας ότι «υπάρχει γενική εκτίμηση για εκείνον και αναγνώριση εντός και εκτός Ελλάδας». Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον κ. Καμμένο, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι δεδομένη η κυβερνητική συνοχή, ως προς τις πολιτικές που ακολουθεί και έως προς τα πρόσωπα».
Μετά τη δήλωση, η οποία έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξή που έδωσε ο κ. Μουζάλας, ο κυβερνητικός εταίρος, Υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ζήτησε την παραίτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι δεν είναι αρκετή η συγγνώμη.
Την παραίτηση Μουζάλα ζήτησε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ είχε προηγηθεί η ίδια απαίτηση από το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και από τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να λάβει θέση για το ζήτημα.
Το Ποτάμι, αντίθετα, κράτησε πιο μετριοπαθή στάση, σημειώνοντας, σε ανακοίνωση, ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς». Ωστόσο, αποστάσεις από την επίσημη θέση του κόμματος πήρε ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μουζάλας πρέπει να παραιτηθεί.
«Ένα λάθος τέτοιου μεγέθους δε μπορεί να λυθεί, παρά μόνο με την παραίτηση του υπουργού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού. «Ας πούμε όμως ότι είναι μια γκάφα και πως με μια παραίτηση μπορεί να λυθεί. Αυτό που δε μπορεί να λυθεί είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να συντονίσει την κατάσταση. Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των προσφύγων, δεν ξέρει πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν από τα Σκόπια, αφήνει ανθρώπους στη λάσπη έρμαια επιτήδειων να τους πετάν φυλλάδια χωρίς να προφέρει αξιοπρεπή διαβίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.