Βενιζέλος: Ζητά συνδρομή Γκάμπριελ για θετική ψήφο της γερμανικής Βουλής στην δίμηνη παράταση του μνημονίου

Πηγές της αντιπροεδρίας εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν προανήγγειλε ίδρυση κόμματος
Αποστολή Βερολίνο

Τη συνδρομή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως αρχηγού του SPD ώστε να εξελιχθεί ομαλά η ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, σχετικά με την δίμηνη παράταση και τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του εξήγησε και την απόφαση που πήρε με τον Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποσαφηνιστεί το πολιτικό σκηνικό και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα.

Στο μεταξύ θα συνεχίζονται οι επαφές με τα κλιμάκια της τρόικας ώστε αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος χωρίς να χαθεί χρόνος. Ο κ. Γκάμπριελ, από την πλευρά του, επαναβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά με δικές του πρωτοβουλίες την προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Κύκλοι της αντιπροεδρίας, αναφέρθηκαν στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τα οποία φούντωσαν ξανά στον γερμανικό Τύπο, σχολιάζοντας ότι αυτά τα σενάρια είναι εκτός εποχής. Το θέμα δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ αλλά το ενδεχόμενο να πτωχεύσει μέσα στο ευρώ. «Τον ελληνα πολίτη τον ενδιαφέρει να λειτουργεί κανονικά η οικονομία», πρόσθεταν.

Στις επαφές του με τους γερμανούς πολιτικούς ο κ.  Βενιζέλος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για την εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε γνωρίζουν οι ίδιοι άριστα από τα δικά τους κανάλια ενημέρωσης.Όπως έλεγαν συνεργάτες του η Γερμανία σέβεται τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικος λαός πάρει αποφάσεις που θα τον οδηγήσουν σε αδιέξοδο , υπάρχουν οι μηχανισμοί για να τηρηθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο συμφωνιών.
«Η σκέψη ότι οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα χαριστούν σε μια νέα κυβέρνηση είναι αφελής και επικίνδυνη», έλεγαν.

Οι εταίροι αντιλαμβάνονται ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η πολιτική αβεβαιότητα και η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η μεγάλη πίεση ασκείται στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. «Θέλουν να δουν τη συμπεριφορά μιας οικονομίας που μπορεί να νομίσει ότι έχει το περιθώριο να μην εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι κύκλοι της αντιπροεδρίας παρατηρούσαν ότι το  ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη επιδιώκει και επιθυμεί  να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση, όμως, που οδηγηθούμε σε εκλογές και επιλεγεί μια άλλη στρατηγική ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να ζήσει μια πολύ δυσάρεστη  εμπειρία. «Δεν μπορεί κάποιοι να φέρουν το βάρος της αλήθειας και κάποιοι άλλοι την ελευθεριότητα του ψέματος. Οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά και όχι με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν σήμερα. Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει», έλεγαν.

Ο Ευ. Βενιζέλος για την γραπτή δήλωση Γ. Παπανδρέου
Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Βερολίνο. Ωστόσο, πηγές της αντιπροεδρίας σχολίασαν ότι «με τη δήλωση αυτή ο κ. Παπανδρέου είναι σαν να θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των γεγονότων για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν διαβλέπουμε κάποια ανταπόκριση. Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και οι μνήμες είναι πολύ νωπές».

Η ερμηνεία που έδιναν πάντως δεν είναι ότι προανήγγειλε την ίδρυση κόμματος αλλά ότι ζητεί αλλαγή κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωση του μεταξύ των οποίων είναι και η αξιοποίηση του θεσμού του δημοψηφίσματος για την προώθηση των μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα.