"Βαβέλ" η Ευρώπη: ο Τουσκ διαψεύδει τον Τσίπρα και η Μέρκελ τον Τουσκ!

Οι χθεσινές δηλώσεις Τουσκ στο Twitter, με τις οποίες ευχαριστούσε τις βαλκανικές χώρες για το κλείσιμο των συνόρων, έφεραν σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση και πυροδότησαν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, απομονώθηκαν οι χώρες που ύψωσαν τείχη και ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα. Άλλωστε, το γεγονός ότι δεν περιελήφθη στο κείμενο της συμφωνίας η επίμαχη φράση για το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου θεωρήθηκε από την Κυβέρνηση μεγάλη επιτυχία.

Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη Σύνοδο οι βαλκανικές χώρες έσπευσαν συντονισμένα να κλείσουν τα σύνορα, γεγονός για το οποίο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να τις ευχαριστήσει μέσω Twitter, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Η παράνομη ροή μεταναστών στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων έφτασε στο τέλος της. Ούτε κουβέντα για μονομερείς ενέργειες, αλλά κοινή δράση των 28 κρατών της ΕΕ».

Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τις συγκεκριμένες χώρες για «τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εφάρμοσαν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση».

donald-tusk-ena

donald-tusk-dyo

Η κίνηση αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως ήταν αναμενόμενο, θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως μεγαλοπρεπές “άδειασμα” προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μέσω Twitter.

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν άμεση. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, κάλεσε με δύο απανωτά τουίτ, έκανε λόγο για “μείζον θέμα» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να διαψεύσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των “28” για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα» και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι ένα: Έδωσε ναι ή όχι τη συγκατάθεσή της η Ελλάδα για κλειστά σύνορα όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου»;

giorgos-koumoutsakos-deutero

 

giorgos-koumoutsakos-proto

Απάντηση στον Ντόναλντ Τουσκ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας δημοσιεύοντας στο λογαριασμό του που έχει στο Twitter με την ιδιότητα του Πρωθυπουργό τα εξής:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».

prime-minister-ena

prime-minister-dyo

prime-minister-tria

prime-minister-tessera

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επανήλθε γράφοντας: «Τα γριφώδη τουιτ @PrimeministerGR δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μια απάντηση: “Διαψεύδουμε τον @eucopresident”», προσθέτοντας αμέσως μετά: «Γιατί ο πρωθυπουργός “κρυβόταν” τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση Ν.Δ. ; Περιμένουμε ρητή διάψευση του κ. Τουσκ από Μαξίμου».

giorgos-koumoutsakos-ena

giorgos-koumoutsakos-dyo

Στο “παιχνίδι” μπήκε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, γράφοντας: «Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει…αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά. Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ.Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά το χρόνο του με γρίφους».

olga-gerovasili-ena

olga-gerovasili-dyo

olga-gerovasili-tria

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος “σήκωσε το γάντι” και απάντησε:

«Ποιός από τους δύο αντιλαμβάνεται σωστά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής; Πού είναι η αλήθεια και που το ψέμα;» και ακολούθως παρέθεσε δε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του κ. Τουσκ.

giorgos-koumoutsakos-teleutaio

Η διάψευση Τουσκ ήρθε απ’ τη Γερμανία

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «άδειασε» η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Αγκελα Μέρκελ μιλώντας στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης στην Ρηνανία- Παλατινάτο, αναφέρθηκε στο κλείσιμο των συνόρων χαρακτηρίζοντάς τη συγκεκριμένη απόφαση ως για απόφαση που ελήφθη μονομερώς και επισημαίνοντας ότι: «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Η κ. Μέρκελ μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα προβλέποντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα είναι βιώσιμα, χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση, καθώς «δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε, ακόμη, την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση.

«Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».