Day of Days

Κρίσιμη η σημερινή μέρα και για τα δύο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας αυτή την εποχή.

Σήμερα λαμβάνει χώρα η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στις Βρυξέλλες, σε αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας για το προσφυγικό.

Σήμερα πραγματοποιείται, επίσης στις Βρυξέλλες, το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει αν και πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κουαρτέτο των θεσμών για να ξεπαγώσει επιτέλους η περίφημη αξιολόγηση.

Ενδεικτικό του ποιος κρατά το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στο πρώτο μέτωπο (με άλλα λόγια η Τουρκία), είναι το γεγονός ότι ενώ η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση λογοκρισίας του Τύπου, καταλαμβάνοντας με τη βία και τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας και θέτοντάς την υπό δικαστική επιμέλεια, στην Ευρώπη η καταδίκη της κίνησης αυτής ήταν χλιαρή στην καλύτερη περίπτωση.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας της αξιολόγησης, γίνεται αντιληπτό ότι παρά το γεγονός ότι καμιά πλευρά δεν φαίνεται να θέλει να το παραδεχθεί ξεκάθαρα, προσφυγικό και αξιολόγηση υπάρχει η διάθεση να συνδεθούν: όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή, ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη “κατανόηση” στην πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, αν η Αθήνα αναλάβει να σηκώσει σημαντικά βάρη στο προσφυγικό.

Τώρα αν αυτό είναι καλό ή κακό για τη χώρα, θα το ξέρουμε πολύ σύντομα.