Κοινό μέτωπο Αθήνας-Βερολίνου για να μην κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων

Για σαφείς ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας μάλιστα πως η πίεση στην Σύνοδο Κορυφής σε καμία περίπτωση δεν πέφτει στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, το κλίμα των κλειστών συνόρων επικρίνεται, καθώς και οι μονομερείς ενέργειες. Μάλιστα, τόνιζαν ότι ο παράγοντας «κλειδί» δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η Τουρκία και το ΝΑΤΟ. «Τα γρήγορα συμπεράσματα δεν βοηθούν», επισήμαιναν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην συζήτηση με την Άγκελα Μέρκελ υπήρξε κοινός τόπος ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι ενέργεια απαράδεκτη, ότι δεν πρέπει να υπάρξει στη δήλωση της Συνόδου. «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει τώρα στην Ευρώπη είναι να επιβραβευθούν εκείνοι που δρουν μονομερώς» έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα και η Γερμανία διαφωνούν με τη συγκεκριμένη αναφορά στη δήλωση της Συνόδου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι στην συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό  Μαρκ Ρούτε μπήκαν οι τέσσερις θέσεις της Ελλάδας, μείωση ροών, relocation, fast track μετεγκατάσταση και ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον παρότρυνε να εφαρμόσει γρήγορα και αποτελεσματικά η Τουρκία τη συμφωνία με την Ε.Ε. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα πράγματα είναι πολύ θετικά και ότι το blame game θα πέσει πάνω σε αυτούς που κλείνουν τα σύνορα.