Επιβεβαιώνει η Αθήνα το οριστικό κλείσιμο των βόρειων συνόρων ένα σενάριο που μεταδίδουν από τα Σάββατο τα διεθνή ΜΜΕ. Οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο στην Ειδομένη ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτο, όμως μη αναστρέψιμο και υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.
Στο τελικό κείμενο η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρξει αναφορά ότι δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν στην Ευρώπη μονομέρειες ενέργειες που καθορίζουν την πολιτική της, τονίζει η ίδια πηγή. Μετά την εφημερίδα Der Standard η οποία το Σάββατο αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να ανακοινώσουν το σφράγισμα του “βαλκανικού διαδρόμου” για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σήμερα και η εφημερίδα Le Figaro στην ηλεκτρονική της έκδοση μεταδίδει ότι στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Η ροή των παράνομων μεταναστών στα Ανατολικά Βαλκάνια φθάνει στο τέλος της, αυτός ο δρόμος είναι από εδώ και στο εξής κλειστός», αναφέρει το σχέδιο των συμπερασμάτων, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα. Σε άλλο σημείο γράφει πως «η E.E. θα στηρίξει την Ελλάδα σ’ αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μέγιστο για να την βοηθήσει ώστε να διαχειριστεί την κατάσταση». Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα φθάσουν μόνο την άνοιξη στην χώρα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα αγγίζουν τους 2.000 πρόσφυγες.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). Επιπλέον αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. θα σταθεί δίπλα στη Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που δημιουργείται συνεπεία αυτής της εξέλιξης» και γίνεται επίσης λόγος για «πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αναπτύσσεται ταχύτατα στο έδαφος».
Ειδική αναφορά γίνεται και στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών με Αλβανία και Σκόπια με τη φράση «θα παρέχουμε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων». Στα hotspots θα αναπτυχθούν αξιωματικοί της Europol προκειμένου να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία στο κείμενο γίνεται λόγος για «βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξουν ταχύτατες και σε μεγάλη κλίμακα επιστροφές στην Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να προσφέρουν επειγόντως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών ενώ γίνεται, ακόμα λόγος για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας νέων διαδρόμων. Το κείμενο καταλήγει ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν και η πρακτική εφαρμογή τους θα επανεξεταστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Επιβεβαίωση από την Αυστρία
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μιλώντας στο ARD χθες το βράδυ, επιβεβαίωσε την πληροφορία, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά και πως αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Επιπλέον υπογράμμισε ότι θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση λέγοντας ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα. Για πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο αναφέρθηκε ο κ. Κούρτς και υποστήριξε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ’ αναλογία πληθυσμού και επιπλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες σήμερα όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας το μεσημέρι, πριν απο την έναρξη της οποίας ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με Μέρκελ, Νταβούτογλου και Ρούτε. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης τσίπρας τόνισε ότι οι συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες, ενώ όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προσδοκά να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.