Ο Σόιμπλε αποκαλύπτει: η ευχή του προς τον Τσίπρα, το Grexit, το προσφυγικό...

Δεν πρόλαβε “να στεγνώσει το μελάνι” των δηλώσεων Σόιμπλε για ευνοϊκότερη στάση έναντι της Ελλάδας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανήλθε δριμύτερος με νέες δηλώσεις.

Ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος έχει η Ελλάδα και αποσύνδεσε το προσφυγικό από το ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση για να μην εφαρμόσει τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics, στο Λονδίνο  δήλωσε ότι «η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση».

«Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιπρόσθετης προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά (η Ελλάδα) έχει συμφέρον να μην (…) χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρήσει τις συμφωνίες για την αξιολόγηση», είπε.

Ο Σόιμπλε αν και αναγνώρισε την φοβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού τόνισε ότι «η συμφωνία είναι συμφωνία» και όλοι πρέπει την τηρήσουν.

Δήλωσε δε ότι «το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό – έχει ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία».

Ο άγνωστος διάλογος και η ευχή του στον Αλέξη Τσίπρα

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit αλλά και τη στάση της Γερμανίας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ο Σόιμπλε προέβη σε μια αποκάλυψη.

Παραπέμποντας στο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνάντησής του, ενώ ήταν αρχηγός της Αντιπολίτευσης και εν αναμονή Πρωθυπουργός ο Σόιμπλε είπε:  «Μου είχε δηλώσει ότι κατά την προεκλογική του εκστρατεία θα υποσχόταν παραμονή στο ευρώ, αλλά δεν θα δεχόταν το πρόγραμμα και τον όρο της ανταποδοτικότητας. Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα».

Για την προσφυγική κρίση

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στον τρόπο που η ΕΕ αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, κάνοντας λόγο για αργά αντανακλαστικά, καθώς, όπως είπε η Ευρώπη κινείται αργά, σχεδόν βαρετά και προέβλεψε αναμενόμενη πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα.

Αναφερόμενος σε σχετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτου είπε ότι αν η Γερμανία έκανε αυτό που ζητούν πολλοί πολίτες αλλά και γείτονες της Γερμανίας, δηλαδή, να κλείσει τα σύνορα, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να το κάνει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το συμφέρον της Ευρώπης.

Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία,  είπε ο Σόιμπλε διέθεσε το 50% των χρημάτων που χρειαζόταν ο ΟΗΕ για την ενίσχυση των περιοχών κοντά στη Συρία, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί η σωστή αναλογία.

«Ως υπουργός Οικονομικών – ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε – είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: Ό,τι χρειαστείς για την χρηματοδότηση περιοχών, προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν’ το. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», είπε.