Αναζητώντας συμμάχους εντός και εκτός της χώρας

Ένα κοινό ανακοινωθέν που θα προκύψει από το Συμβούλιο των Αρχηγών της Παρασκευής 4 Μαρτίου, είναι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας.

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός είπε πως «Θέλουμε αποφάσεις με συνεννόηση από την Ευρώπη και πνεύμα συνεργασίας», επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει όπλα (προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσφυγή στον ΟΗΕ, βέτο στην ΕΕ) τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, είπε ότι είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά που έχει ποντάρει στην προσφυγική κρίση για να αυξήσει τα ποσοστά της. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και για τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι η 30λεπτη συνάντησή τους ήταν σε καλό κλίμα ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε σχετικά με την έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. «Εμείς θα αποφύγουμε ενέργειες που θα επιβάρυναν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και η Τουρκία» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα του Προσφυγικού και τους 150.000 ανθρώπους οι οποίοι ενδέχεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, κυβερνητικές πηγές έπαιρναν αποστάσεις από τις σχετικές δηλώσεις υπουργών. Επίσης, είπαν ότι η χώρα μας αναμένει σήμερα να εγκριθεί το κονδύλι των 480 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

“Εθνική συμπεριφορά”, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τα ΜΜΕ ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό καθώς και να μην επιμένουν στα σημεία της Ειδομένης καθώς και της Πλατείας Βικτωρίας. «Η επιμονή σε αυτές τις εικόνες μπορεί να δημιουργήσει διεθνή πανικό» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς υπάρχει κλίμα απομόνωσης του ΔΝΤ.

Τα σημεία εισήγησης του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως τα δημοσίευσε το protothema.gr:

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε με θέμα το Προσφυγικό προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε. Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα.

Τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.