Ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο των συνόρων αποφάσισαν 5 χώρες, ερήμην της Ελλάδας

Ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο στα σύνορα ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, αποφάσισαν οι αρχηγοί αστυνομίας τεσσάρων χωρών των δυτικών Βαλκανίων Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ και της Αυστρίας.

Η συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο Βελιγράδι, ήταν η συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, όταν είχε συμφωνηθεί ο κοινός έλεγχος των προσφύγων στην Γευγελή (στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ) και ο περιορισμός του αριθμού τους με βάση τις ποσοστώσεις που αποφάσισε η Αυστρία.

Οι δύο αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην της Ελλάδος, η οποία – παρ’ όλο που είχε προσκληθεί στη δεύτερη συνάντηση – δεν ανταποκρίθηκε, καθώς δεν είχε προσκληθεί στην πρώτη, επομένως στην περίπτωση που αποδεχόταν την πρόσκληση, θα «νομιμοποιούσε» εμμέσως την προηγούμενη του Ζάγκρεπ.

Σχετικά με τον πρώτο κύκλο συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε καταγγείλει την πρωτοβουλία ως μονομερή και εξωθεσμική ενέργεια, της οποίας οι αποφάσεις παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα σχετικά με το θέμα των συνόρων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε πως στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της συμφωνίας του Ζάγκρεμπ και έγινε εκτίμηση του ρίσκου για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κίνησης των προσφύγων».

Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας τόνισε επίσης ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που διασφαλίζουν την συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, με την αποστολή μονάδων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας – και εάν υπάρξει ανάγκη θα σταλούν και στρατιωτικές δυνάμεις.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο μεταναστών» τόνισε ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ άλλοι τόσοι περιμένουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να μπουν στη χώρα.