Κομισιόν: βοηθά στην άρση «των αβεβαιοτήτων στις αγορές» η επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Βήμα στην κατεύθυνση της άρσης «των αβεβαιοτήτων στις αγορές» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιπλέον εκτίμησε ότι η επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου, ενός ανθρώπου που έχει διατελέσει Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και έχει εκφραστεί επανειλημμένως υπέρ της ΕΕ, είναι ένα «ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη». Προσθέτοντας ότι πρόκειται για «δημοκρατική απόφαση των ελληνικών αρχών και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά» και ότι «η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Οι δηλώσεις της Μπράιτχαρτ, οι οποίες αποτέλεσαν απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφων, προκάλεσαν γρήγορα αντιδράσεις καθώς εκλήφθηκαν ως ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Η Μπράιτχαρτ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των χωρών μελών και ότι η θέση της ως προς αυτό παραμένει αμετάβλητη, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις της αποσκοπούσαν στο να «ηρεμήσουν» τις αγορές. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή κρίναμε ότι αυτήν τη δήλωση θέλουμε να κάνουμε σχετικά με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία».

Οι διευκρινίσεις της Μπράιτχαρτ πάντως δεν φάνηκε να καταφέρνουν να κατευνάσουν ούτε τις αντιδράσεις αλλά ούτε και τις αγορές. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κυμαινόταν περίπου στο 9% την Τετάρτη το μεσημέρι και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διευρύνεται στο 7,92%. Αντιστοίχως, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου έχει αγγίξει το 9,4% και του 5ετούς στο 8,5%.