Χαοτική η κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ το πρωί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας εκκενώθηκε η γραμμή του ΟΣΕ που είχαν καταλάβει πρόσφυγες. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 7 το πρωί με στόχο την απομάκρυνση των περίπου 200 Αφγανών που είχαν προβεί σε κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου. Περίπου 900 Αφγανοί, επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό την Αθήνα ενώ μέχρι το μεσημέρι η σιδηροδρομική γραμμή δεν είχε ανοίξει για λόγους ασφαλείας.

Η επιχείρηση έγινε χωρίς τη παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, ενώ τους επετράπη η είσοδος στον χώρο μετά από πέντε ώρες. Την ίδια ώρα εκρηκτική παραμένει η κατάσταση και στον καταυλισμό όπου είναι εγκλωβισμένοι περίπου 3.000 Σύροι και Ιρακινοί, καθώς από χθες το μεσημέρι τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα μετά από ένταση που δημιουργήθηκε στο σημείο. Εν τω μεταξύ χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται καθ’ οδόν για τον καταυλισμό και την Ειδομένη προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει τα σχέδια για αποστολή πλοίων στο Αιγαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί να υπονομεύσει τη συμφωνία. Μιλώντας σε δημοσιογράφους όπως αναφέρει το vima.gr ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «έστειλα μία επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ζητώντας του να εφαρμοστεί η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε ομόφωνα» και πρόσθεσε ότι «στην επιστολή ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών».

Συνεχίζοντας ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι η Άγκυρα έχει εγείρει νέες απαιτήσεις, προκειμένου να δεχτεί να φτάσει στην Ελλάδα η δύναμη του ΝΑΤΟ και παρατήρησε ότι «η Τουρκία επιχειρεί να τορπιλίσει τη συμφωνία». Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με την γερμανίδα υπουργό Άμυνας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Επιπλέον υπογράμμισε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

Την ίδια ώρα στα Τέμπτη η αστυνομία ακινητοποίησε λεωφορεία με πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη, τα οποία βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε πάρκινγκ της εθνικής οδού χωρίς να γνωρίζουν πότε θα φτάσουν στον προορισμό τους. Το αδιαχώρητο επικρατεί και στο λιμάνι του Πειραιά όπου το πρωί κατέφτασαν από Χίο και Μυτιλήνη 1.134 πρόσφυγες και μετανάστες. Όσοι ήταν από τη Συρία και το Ιράκ και έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, αναχώρησαν με λεωφορεία για τα σύνορα, ενώ όσοι είναι Αφγανοί παραμένουν στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ.

Ο δήμαρχος Πειραιά επισκέφτηκε το πρωί το λιμάνι και επιθεώρησε το χώρο που μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες, ενώ εθελοντές τους προμήθευσαν με τρόφιμα, νερά και φρούτα. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές στα νησιά καθώς φοβούνται ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ώρες έχουν διασωθεί περίπου 1.556 άτομα.