Ικανοποίηση στη ΝΔ για τις επαφές Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

Πλήρως ικανοποιημένη είναι στη Νέα Δημοκρατία για το αποτέλεσμα των διήμερων επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ομάδας των Ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική και να προβάλει τις εθνικές θέσεις του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που σε αυτήν τη συγκυρία είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας, ενώ συγκρούστηκε στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Αυστριακό Αντικαγκελάριο, ο οποίος δήλωσε ότι εάν οι προσφυγικές ροές δεν περιοριστούν τότε η λύση θα είναι να κλείσουν τα σύνορα.

Τη θέση ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα υποστήριξε και η Άγκελα Μέρκελ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι είναι σημαντικό και θετικό ότι στο ζήτημα του προσφυγικού δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό και δεν θα το ψηφίσει εάν έρθει ως έχει στη Βουλή, ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως π.χ. στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε συναντήσεις με ευρωπαίους Επιτρόπους μεταξύ των οποίων ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δύο Ζντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Γίρκι Κατάινεν, με τους οποίους συζήτησε τα οικονομικά ζητήματα. Σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να επιστρέψουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος, ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε σε τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά ζητήματα.