Από… τα “μαλλιά” της, πολλαπλώς στριμωγμένης και γι’αυτό επικίνδυνης, Τουρκίας εξακολουθεί να προσπαθεί να πιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μείζον ζήτημα του εξελισσόμενου προσφυγικού δράματος, την ώρα που στην απέναντι ακτή του Αιγαίου ήδη “ηχούν” τα “τύμπανα” του πολέμου, με τον Ερντογάν να ετοιμάζεται για εισβολή στην Συρία!
Μέσα σε αυτό το σκοτεινό περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να “διαρρεύσει” εκ νέου… “αισιοδοξία”. Στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε χθες για το προσφυγικό, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, “εμφανίζεται” να έχει “καταφέρει” να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. Συγκεκριμένα:
– Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν – γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
– Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
– Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
– Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.
Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα:
– Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει να πάρουν πρόσφυγες 13 χώρες. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες.
– Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50.000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ)
– Μέχρι τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το – από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει από τον Ιούλιο για την φύλαξη των συνόρων.
– Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή.
– Κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία.
Παρά τον γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.
Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται “θετική”, εκτιμά το ΑΠΕ, “καθώς μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα.
Επιπλέον, η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων, στην Τουρκία”.
Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό + Σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.
Στο μεταξύ, οι πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα, κατά την “ενδιάμεση” συνέντευξη Τύπου για την πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου.
Όπως μεταδίδει ο skai.gr, για το θέμα της Βρετανίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν». Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί».
Όσον αφορά το προσφυγικό, οι «28» υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει καταρχήν να υλοποιηθεί το λεγόμενο σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας. Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε τα διάφορα πλάνα “Β”, “C” κτλ, και να εφαρμόσουμε το πλάνο που έχουμε συμφωνήσει». Ζήτησε σεβασμό στους κανόνες από τα κράτη μέλη και επιτάχυνση της διαδικασίας και των συμφωνιών μετεγκατάστασης.
Από τη πλευρά του Πρόεδρος Γιουνκέρ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, και πως δεν υπάρχει καμία εθνική λύση, αλλά μόνο μια συλλογική λύση. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, από κοινού με την Τουρκία, «με έξυπνο τρόπο».
Μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνόδου,η Καγκελάριος της Γερμανίας είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», τόνισε η Μέρκελ για τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. Η Μέρκελ πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι».
Σήμερα το πρωί στις 10.00 10 τοπική ώρα, οι Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, εφ όλης της ύλης και η Σύνοδος θα ξαναρχίσει τις εργασίες της στις 11:00πμ.