Τι είπαν Τσίπρας - Γιουνκέρ λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε θετικά τις ελληνικές προσπάθειες για το θέμα του προσφυγικού, θέμα που επικράτησε στις συνομιλίες μαζί με εκείνο της αξιολόγησης καθώς και των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών ενώ συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.