"Είναι η Ελλάδα ο εχθρός της Ευρώπης;"

Για ψευδείς πληροφορίες εκ μέρους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την ελληνική διαχείριση του μείζονος θέματος του προσφυγικού, έκανε λόγο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε το BBC.

«Η συζήτηση ότι δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας – αυτό είναι ένα ψέμα» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας: «Έχουμε τον καλύτερο έλεγχο θαλάσσιων συνόρων, που μπορεί να έχει κάποιος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι ψευδείς είναι και οι ισχυρισμοί ότι η χώρα μας δεν έχει δημιουργήσει κατάλληλους χώρους ώστε να ανταποκριθεί στην εισροή μεταναστών. Ο Υπουργός επέμεινε ότι ο βασικός λόγος που καθυστερεί η καταγραφή προσφύγων και εμποδίζεται ο εντοπισμός των πλαστών εγγράφων στην Ελλάδα, είναι επειδή η Ε.Ε. δεν έχει στείλει τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και το απαραίτητο προσωπικό.

«Γιατί τώρα υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην καταγραφή;» διερωτήθηκε ο κ. Μουζάλας. «Από το 10% φτάσαμε στο 90% επειδή τώρα μας έφεραν τα μηχανήματα που αναζητούσαμε, τα Eurodac (βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα)».

Ο Γιάννης Μουζάλας άσκησε έντονη κριτική στην στάση που κρατούν Ουγγαρία και Σλοβενία, οι οποίες σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ομάδας Βίζενγκραντ, έστειλαν αστυνομικούς στην πΓΔΜ για να βοηθήσουν την κυβέρνηση της χώρας να περιπολεί τα σύνορα με την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε στα Σκόπια ότι πρέπει να είναι έτοιμα να «σφραγίσουν» τα σύνορα με την Ελλάδα για να κόψουν την εισροή μεταναστών προς την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είναι ο εχθρός της Ευρώπης; Οι πρόσφυγες είναι ο εχθρός;. Αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο πρέπει να το δηλώσει» ανέφερε ο Υπουργός.

Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα και έχει φιλικές σχέσεις με την Βουδαπέστη όταν «δεν μας έδωσαν ούτε μια κουβέρτα».