Το πλειοψηφικό κομμάτι των αγροτών επιθυμεί τον διάλογο

Πλειοψηφικό είναι το κομμάτι των αγροτών που επιθυμεί τον διάλογο με την κυβέρνηση ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος εκτίμησε ότι οι φωνές αδιαλλαξίας θα παρακαμφθούν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι έχει ανοίξει η πόρτα της εκτόνωσης και έκανε λόγο για περιθώριο βελτιώσεων στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αφορούν τους αγρότες. “Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο. Στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο, ένα στις 10/2 και δυο στις 15/2. Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό. Καλούμε και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό” σημείωσε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι “ο απευθείας διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών και η παράκαμψη των φωνών αδιαλλαξίας που προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα ανοίγει την πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για διορθωτικές ή βελτιωτικές κινήσεις”.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα από την Αθήνα έχει τηρηθεί και ότι η κυβέρνηση έχει βάσιμη ελπίδα για επιστροφή των εκπροσώπων τους “εντός των χρονικών ορίων”. Μάλιστα έκανε λόγο για φωνές που αμφισβητούν την συμφωνία του Ιουλίου οι οποίες όμως κάνουν ζημιά και δεν προσφέρουν στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Ιουλίου μη πηγαίνοντας βήμα πίσω από αυτήν.

Ερωτηθείσα για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμμετοχή του θα κριθεί έως τον Μάρτιο όταν και θα αποσαφηνιστούν οι όροι παραμονής του και τόνισε ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση που είναι καθοριστική ενώ έκανε λόγο για μεγάλη μάχη της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ώστε μετά να περάσει η συζήτηση στο θέμα της απομείωσης του χρέους.

Κληθείσα να σχολιάσει το κλείσιμο των συνόρων από άλλες χώρες της Ε.Ε. η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης έχουν εκφραστεί και δίνεται μάχη για να “μην δούμε μπροστά μας φράχτες”. Σχετικά με πιθανό εναλλακτικό σχέδιο που θα συνδέει τον αριθμό προσφύγων που θα απορροφάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την μεγαλύτερη μείωση ροών στο Αιγαίο και το οποίο διακινείται σήμερα στον γερμανικό Τύπο, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι αυτά δεν αποτελούν plan B αλλά είναι τα συμφωνηθέντα.

Καταλήγοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τέσσερα σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξει δράση, η καταγραφή προσφύγων στην Τουρκία, η μείωση των προσφυγικών ροών στα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, η τήρηση από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα και η μετεγκατάσταση από την Τουρκία προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.