Η πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση με τους ηγέτες της Ευρώπης πριν την επίσπευση της ψηφοφορίας για Πρόεδρο
Ποιους ενημέρωσαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος πριν πάρουν τις τελικές αποφάσεις τους
της Δήμητρας Κρουστάλλη
Η πολιτική αβεβαιότητα κατέκαψε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και αυτό ήταν φανερό σε κάθε βήμα που προσπαθούσαν να κάνουν οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στο τέλος οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να δώσουν μια αιφινιδιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα. Ανακοίνωσαν την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο Δεκέμβριο και στις μέρες των εορτών. Είχε προηγηθεί μια μυστική και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση με πολιτικά χαρακτηριστικά ενώ πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για έναρξη της προεδρικής εκλογής στις 17 Δεκεμβρίου έγινε σειρά ενημερωτικών τηλεφωνημάτων σε ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς αξιωματούχους.
Το φάντασμα των Καννών κατεδίωκε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα ήταν μάταιο να επιχειρήσει λύση του προβλήματος στη Σύνοδο Κορυφής ενώ ο αντιπρόεδρος θεώρησε αδιανόητο να προχωρήσουν σε μια τόσο ριζική αλλαγή της πολιτικής ατζέντας χωρίς να είναι ενημερωμένα όλα τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης.
Τώρα τα μεγάλα ερωτήματα είναι δύο: Υπάρχουν οι 180 ή τουλάχιστον είναι αισιόδοξοι οι δύο αρχηγοί ότι θα βρεθούν; Αν δεν βρεθούν αποδέχονται το ρίσκο να βγει πρώτο κόμμα από τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η απάντηση δεν εύκολη, προφανώς μεταξύ των πενθημέρων που μεσολαβούν στις ψηφοφορίες θα παιχτεί όλο το παιχνίδι, ενδεχομένως να υπάρξουν και αλλαγές ονομάτων των υποψήφιων προέδρων, και πάντως στο τέλος υπάρχει και η βούληση του λαού που με κάποιον τρόπο θα εκφραστεί. Την βούληση του λαού επικαλέστηκε ο κ. Βενιζέλος στη δήλωση που έκανε την περασμένη Πέμπτη προκειμένου, όπως είπε να δωθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στους εταίρους. Το τοπίο πρέπει να καθαρίσει, είπε στους συνεργάτες του, και ότι είναι να γίνει θα γίνει.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μυστικές επαφές στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε από την Αθήνα να λύσει κι εκείνος τους κόμπους στο γόρδιο δεσμό της τρόικας και την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κινούσε τα νήματα που μπορούσε.
Oι επαφές που είχαν γίνει νωρίτερα απέδωσαν καρπούς στο Eurogroup. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο κ. Μοσκοβισί πήρε πάνω του όλη την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ και στο τέλος κατάφερε να επιβάλλει μια απόφαση ευνοική για την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση έλαβε παράταση δύο μηνών -ζητούσε παράταση ενός μήνα και το ΔΝΤ αντιπρότεινε έξι μήνες- και την διαβεβαίωση ότι την Τρίτη επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα.
Ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβανόμενος ότι οι εταίροι δυσκολεύονταν να κλείσουν τη συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και επιπλέον ζητούσαν παράλογες και άδικες δεσμεύσεις, πρότεινε τις τελευταίες ημέρες στον κ. Σαμαρά να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή.
Επιπλέον πολλοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας διεμήνυαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Απαρατήρηση δεν πέρασε ούτε η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αρνηθεί ακόμα και την έναρξη της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή. Η στάση του γενικά θεωρήθηκε ως άρνηση της συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα θέματα. Την Κυριακή, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσαν σενάρια, που θεωρήθηκαν ακραία, για ανακοίνωση της προεδρικής διαδικασίας στην αρχή της εβδομάδας που τρέχει. Τα ορόσημα ήταν δύο: το αποτέλεσμα του Eurogroup τη Δευτέρα και η συνάντηση Βενιζέλου – Σόιμπλε την Τετάρτη στο Βερολίνο.
Λέγεται ότι ο κ. Χαρδούβελης γνώριζε για την ανακοίνωση των δύο αρχηγών αλλά όχι ποιά ημέρα θα την έκαναν. Ήταν πάντως συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους, επειδή είχαν έρθει μηνήματα στην κυβέρνηση ότι στο Eurogroup το ΔΝΤ θα στριμωχνόταν από τους ευρωπαίους και όσο περνούσε η ώρα φαινόταν ότι η συνεδρίαση θα είχε ευνοική κατάληξη για την Ελλάδα. Οταν επιβεβαιώθηκαν τα καλά νέα οι εξελίξεις έλαβαν καταιγιστικό ρυθμό, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν και εξέδωσαν την κοινή ανακοίνωση. Όπως παρατήρησε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «τώρα ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του». Πάντως, η πρώτη αντίδραση ήταν από τον ανεξάρτητο βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε «πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι»
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=657721