Όλη η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Η διαδικασία του προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται από το άρθρο 32 του συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επιμέρους ψηφοφορίες, όπως ορίζονται από την παράγραφο 3 του άρθρου 32.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή η συγκέντρωση 200 ψήφων, για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία μετά από πέντε ημέρες όπου απαιτείται και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι. Σε περίπτωση που και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και πάλι μετά από πέντε ημέρες και πλέον απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν ούτε οι 180 ψήφοι στην τρίτη αυτή ψηφοφορία, τότε η βουλή διαλύεται εντός δέκα ημερών και προκηρύσσονται γενικές εκλογές για την ανάδειξη νέας βουλής η οποία θα κληθεί να εκλέξει με τη σειρά της πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η νέα αυτή διαδικασία, που είναι η δεύτερη φάση, ορίζεται από το άρθρο 34 παράγραφος 4 του συντάγματος και διεξάγεται από την νέα βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα. Επίσης, περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται στην νέα βουλή, απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου του αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτούνται 180 ψήφοι. Στην περίπτωση που δεν συγκεντρωθούν οι ψήφοι αυτοί ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία εντός πέντε ημέρων, όπου απαιτείται η συγκέντρωση απόλυτης πλειοψηφίας επί του συνόλου του αριθμού των βουλευτών, που σημαίνει 151 ψήφοι. Τέλος, εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

 

Πηγή: action24.gr

http://www.action24.gr/politics/item/39864-oli-i-diadikasia-gia-tin-eklogi-proedrou-tis-dimokratias