Eurogroup: αποφασίστηκε δίμηνη παράταση του Μνημονίου

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος για δύο μήνες, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2015 αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup, πιέζοντας για ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το σχετικό αίτημα αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη από την ελληνική πλευρά όπως προβλέπει η διαδικασία.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά, που εμφανίστηκε ανακουφισμένη και εκτιμά ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, επιδιώκει να δοθεί σαφής τεχνικός χαρακτήρας στην παράταση προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εφαρμογής της προληπτικής πιστωτικής γραμμής ECCL, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, όπως διαβεβαίωνε νωρίτερα, ο κ. Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, ό,τι και αν αποφασιστεί θα πρέπει να έχει σαφή ορισμό ημερομηνιών και πλαισίου καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών – μελών. Ο Βίζερ επανέλαβε ότι το EuroWorking Group, από την περασμένη εβδομάδα, έχει διατυπώσει την θέλησή του να υπάρξει τελική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες έφτασε για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ σε διαρκή σύνδεση εκ του μακρόθεν βρίσκεται ο Ρίσι Γκογιάλ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον.