Σε διακομματικό διάλογο καλούνται οι αγρότες - «Πακέτο Αποστόλου, στυλ Χατζηγάκη, δεν θα υπάρξει»

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, την ερχόμενη Τρίτη στις 9 Φεβρουαρίου, με θέμα συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων – μελών της Επιτροπής για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου. Μετά την προαναγγελία από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στην Ολομέλεια και την επαναβεβαίωση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής για συζήτηση με εκπρόσωπους των αγροτών, στην Επιτροπή, η συνεδρίαση καθορίστηκε για την Τρίτη στις 3 το μεσημέρι.

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και να ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου.  Την ίδια ώρα που η Βουλή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους εκπρόσωπους των αγροτών, υλοποιώντας την πρόταση του Προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, προς τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων για διάλογο.

Με τη φράση «πακέτο Αποστόλου στη λογική Χατζηγάκη δεν πρόκειται να υπάρξει», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει σε «πρακτικές» του παρελθόντος όσον αφορά τους αγρότες. Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επερώτηση του ΚΚΕ για το αγροτικό ο Βαγγέλης Αποστόλου έδειξε διάθεση για μικρές αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών, ενώ κάλεσε για άλλη μία φορά τους αγρότες σε διάλογο. «Οι αγρότες αποφεύγουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδραση τους», είπε επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να φορολογούνται οι μεγαλοαγρότες ακόμα και με πάνω από 45%. Διαφώνησε δε με την πρόταση του ΚΚΕ για απαλλαγή όσων αγροτών δηλώνουν εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, καθώς μόνο ένα στους 200 παρουσιάζουν αυτό το εισόδημα. Υπενθύμισε ακόμη ότι το 90% των εισφορών του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι με την κυβερνητική πρόταση διασφαλίζεται αφορολόγητο εισόδημα 5.000 ευρώ από τις ενισχύσεις. Υπογράμμισε πως «υπάρχει όντως φοροδιαφυγή, η οποία όμως έχει ως κύρια θύματα τους ίδιους τους αγρότες».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του κόμματός του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της, ιδίως απέναντι στους αγρότες, λέγοντας πως αντί να απαντήσει στα δίκαια αιτήματά τους, τους συκοφαντεί.  «Όμως αυτά τα ‘παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.  Τώρα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, «τους λέτε “ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε”. Αλλά θα σας σφάξουμε. Γιατί δεν τους απαντάτε αλλά κάνετε το κορόιδο;».

«Τον ορισμό της προχειρότητας» χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας αντίθετος με τα οριζόντια μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.  Ο κ. Βρούτσης, προανήγγειλε εξάλλου την ετοιμότητα του κόμματός του για έναν οργανωμένο διάλογο με τους αγρότες, ξεκαθαρίζοντας αφετέρου ότι η ΝΔ αντιτίθεται σε ακραίες κινητοποιήσεις, με τις οποίες γίνεται δυσκολότερη η ζωή των πολλών και χειροτερεύει η κατάσταση της οικονομίας.

«Οι αγρότες έχουν αιτήματα που είναι λογικά, κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να χρεώνουν όλους τους παραγωγούς σε ακροδεξιές ομάδες» , είπε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από το Ποτάμι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Αμυράς κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπό το πρίσμα της ανάπτυξης την αγροτική οικονομία. Εκτίμησε δε ως λογική πρόταση το αφορολόγητο τουλάχιστον 12.000 ευρώ για τους αγρότες και ζήτησε την αναγνώριση ως εξόδων της εργασίας του γεωργού και της οικογένειας του.

Και εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Βασίλειος Κόκκαλης κάλεσε τους αγρότες να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο καθώς «από τον διάλογο δεν βγήκε κανείς ζημιωμένος».

Να συνεννοηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ώστε να συνεννοηθούν και να απομονώσουν τους θερμοκέφαλους, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να μην εισάγει με τη βία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι η μέρα που θα πέσει.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις 

Σε δίωρο αποκλεισμό του αεροδρομίου «Μακεδονία» προχώρησαν στις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευής αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν «κατασκηνώσει» με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση που οδηγεί στον αερολιμένα, με τη μόνη είσοδο και έξοδο από αυτό να γίνεται μέσω του παρακείμενου καζίνο. Μέλη του μπλόκου δεν αποκλείουν να μείνουν στο σημείο και περισσότερη ώρα.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του μπλόκου, Χαράλαμπος Γαλανόπουλος επεσήμανε ότι το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι «θα ξεκινήσουμε προς το κτήριο αναχωρήσεων του “Μακεδονία”, χωρίς να εμποδίζουμε τον κόσμο που θέλει να προσεγγίσει το αεροδρόμιο, και θα μοιράσουμε ελιές και γάλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τους λόγους που τόσο καιρό βρισκόμαστε στο δρόμο».

Μετά την κινητοποίηση θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να οριστεί εάν τελικά θα προχωρήσουν σε 24ωρο αποκλεισμού του «Μακεδονία» την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016.

Νωρίτερα, αγρότες με τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης γύρω από το Λευκό Πύργο. Καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα υπάρχουν αποκλεισμοί αρκετών ωρών σε διάφορους δρόμους. 

Αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας αναμενόταν να βρεθεί σε μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει της συνάντησης που συγκάλεσε για την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Κοινή συνισταμένη όλων παραμένει η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό και η εκ νέου κατάρτισή του με τη δικής τους συνδρομή, αλλά και η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που οδήγησε τον κλάδο στα μπλόκα.