Την πεποίθησή του ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα οδηγηθούν σύντομα σε θετικό αποτέλεσμα αλλά και ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα, εξέφρασε στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Συμπλήρωσε, δε, ότι «όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα δεμένοι με την μοίρα του τόπου και πρέπει να δράσουμε συλλογικά χωρίς εντάσεις αλλά με ωριμότητα και με παρρησία να πούμε την αλήθεια»
«Οι μέρες αυτές, είναι και οι μέρες των πλέον εντατικών διαβουλεύσεων με τους εταίρους για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου. Είναι περισσότερο περίπλοκες από το παρελθόν. Η διαδικασία περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, διότι το 2015 η Ελλάδα θα μπει σε νέα σχέση με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ. Η νέα αυτή, πιο χαλαρή σχέση, χρειάζεται να περάσει από γραφειοκρατικές διαδικασίες, εγκρίσεις απ΄ τα κοινοβούλια χωρών κλπ. Πιστεύω πως όλες οι πλευρές έχουν αντίληψη, πως μετά τη θέση και την αντίθεση επέρχεται η σύνθεση – και πως σύντομα η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε., συνεπάγεται προνόμια αλλά και υποχρεώσεις. «Τα προβλήματα που έφερε η κρίση, δεν αντιμετωπίζονται με ιδεολογικές εμμονές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όλοι βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα και να δράσουμε χωρίς εντάσεις». Και προσέθεσε ότι «το κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη από δω και πέρα, είναι να συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του Μνημονίου. Το νέο πρόγραμμα δεν θα μας το επιβάλλουν οι εταίροι – αντίθετα εμείς το επιλέγουμε να το εφαρμόσουμε, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη». Τόνισε ότι «θα χρειαστούν μεταρρυθμίσεις που θα είναι μεν επώδυνες για κάποιες επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, αλλά δεν θα μετακυλύουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές – και για τις οποίες θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα έχουν κύκλους ζωής μεγαλύτερους απ΄ τους εκλογικούς». «Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα. Χρειάζεται δύναμη, επιμονή και υπομονή», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πούμε την αλήθεια. Το κρίσιμο θέμα, το κλειδί για την ανάπτυξη και την ανεργία είναι να συνεχίσουμε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και μετά το τέλος του μνημονίου».
Ο κ. Χαρδούβελης υπεραμύνθηκε των προβλέψεων του προϋπολογισμού σημειώνοντας ότι συνεχίζει –έστω και την μερική- ελάφρυνση των πιο επιβαρυμένων πολιτών και συμβάλλει στη βελτίωση της ανάπτυξης. Και τόνισε ότι η Ελλάδα από παράδειγμα προς αποφυγή έχει γίνει παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας πια. «Δεν έχουμε τελειώσει. Δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε. Η σταθεροποίηση είναι αναγκαία συνθήκη όχι όμως και ικανή συνθήκη για να φέρουμε την ανάπτυξη», επεσήμανε και κάλεσε «να μην υποταχθούμε στην μιζέρια του χθες»,
Στην ομιλία του, ο κ. Χαρδούβελης άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Και απευθυνόμενος προς αυτήν ρώτησε αν μπορεί «να δεσμευτεί η αντιπολίτευση στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων; Μπορούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλλουν στην υιοθέτηση και προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ή απλώς θα κρύβονται πίσω απ΄ τις παροχές;»