Τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα για τον έλεγχο των συνόρων στέλνει η Κομισιόν

Αντιμέτωπη με το φάσμα της de facto εξόδου από την Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται η Ελλάδα που για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια διατρέχει τον κίνδυνο αποπομπής από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων.  Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις προέβη σε δηλώσεις επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει παραμελήσει σημαντικά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Ο κ. Ντομπρόφσκις πρόσθεσε ότι την Δευτέρα στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ οι Υπουργοί ζήτησαν από την Κομισιόν την σύνταξη μιας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα. Αν η έκθεση της Κομισιόν υιοθετηθεί απ’ τα κράτη μέλη -ακόμη και με αυξημένη πλειοψηφία- η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να διορθώσει την κατάσταση στα εξωτερικά της σύνορα με βάση το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν.

Εάν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε διάστημα τριών μηνών, τότε η Κομισιόν μπορεί να προτείνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα ελληνικά σύνορα, μέτρο που μπορεί να παραταθεί για ανώτατο χρονικό όριο μέχρι και δύο έτη (άρθρο 26). Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τον ενιαίο χώρο Σένγκεν, έστω και για διάστημα δύο ετών με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της.

Εν τω μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τη χώρα μας, εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παραδεχόμενος ότι τον Νοέμβριο τα έργα δεν είχαν προχωρήσουν όπως θα έπρεπε.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία του ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα δώσει “έωλα επιχειρήματα σε αυτούς που κρατάνε μια διαφορετική στάση από τη επίσημη στάση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το προσφυγικό και παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για το προσφυγικό”.