«Ναυάγιο» στη συνάντηση Κατρούγκαλου με ΙΣΑ - Κλιμακώνουν οι γιατροί

Άκαρπη απέβη η συνάντηση των εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς απορρίφθηκαν οι διορθωτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πρώτη πενταετία.

Οι γιατροί, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, απορρίπτουν, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, τις διορθωτικές προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πρώτη πενταετία, υποστηρίζοντας «ότι αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο, για τον οποίο μετά το αγροτικό και την ειδικότητα θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προτείνει για τους νέους επιστήμονες τις εξής βελτιώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

  • Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.
  • Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.
  • Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση προαναγγέλλουν οι δικηγόροι και οι λοιποί επιστημονικοί φορείς.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αποφασίστηκε στο πλαίσιο του έκτακτου δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και τη συνάντηση των γιατρών με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, με ομόφωνη απόφασή του το δ.σ. του ΙΣΑ αποφάσισε «τη συστράτευση με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που πλήττονται βάναυσα από τη λαίλαπα των μέτρων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση».

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Κλιμάκωση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων του ιατρικού κόσμου
  • Έκτακτες συναντήσεις με τις υγειονομικές ενώσεις, τους ιατρικούς συλλόγους και τους επαγγελματικού φορείς για την δημιουργία ενός κοινού μετώπου
  • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταστρέψει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας και να οδηγήσει στη μετανάστευση και στην επαγγελματική εξαθλίωση χιλιάδες νέους επιστήμονες οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό».