Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στο δρόμο»

«Βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία για την απομείωση του χρέους, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι εθνικοί πόροι για να έρθει η ανάπτυξη. Ως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αυτές οι δύο είναι οι κύριες επιδιώξεις μας» σημείωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Προανήγγειλε επίσης ότι το 2016 «θα είναι η χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ, το αναπτυξιακό πλαίσιο και τους συνεταιρισμούς, καθώς και για την πάταξη του λαθρεμπορίου».

Για τις κινητοποιήσεις πολλών κλάδων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η κα Γεροβασίλη είπε ότι «ο κόσμος αντιδρά μετά από πέντε χρόνια διαρκούς μνημονιακής απορρύθμισης, κατά τα οποία έχασε το εισόδημα, τις κοινωνικές παροχές, την εργασία του, και συνεπώς τις αντοχές του». «Η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα περνούν τα περισσότερα μέτρα, προκαλώντας αντιδράσεις από ένα μέρος των κοινωνικών φορέων. Από την άλλη, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση σχεδιάζονται προσεκτικά και θα ακολουθήσουν. Κάποιες από αυτές, βέβαια, όπως το ριζοσπαστικό νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο. Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση, όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στο δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους. Πιστεύω ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της εφαρμογής της συμφωνίας με ταχύτητα και επιτυχία. Ακόμη κι εκείνοι όμως απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς από την πλευρά μας το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας, οι οποίοι επέβαλαν νομοθετήματα υπαγορευμένα απευθείας από το εξωτερικό, διαμορφώνουμε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους και τους μικρομεσαίους και να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα με τρόπο κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο».

«Φενάκη» χαρακτήρισε τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης», σημειώνοντας ότι σε αυτό «επένδυσαν οι προηγούμενες ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, και το μόνο που κατάφεραν ήταν και να διαψευστούν και να πέσουν οι ίδιες».

Τέλος, για την αξιολόγηση είπε ότι είναι «αλήθεια βέβαια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου ο χρόνος δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχει τελειώσει αμετάκλητα η περίοδος κατά την οποία οι δανειστές παρουσίαζαν τις απαιτήσεις τους και οι ελληνικές κυβερνήσεις τις εκτελούσαν».