Γ. Κατρούγκαλος: Δεν θα καταστραφεί κανένα αγροτικό νοικοκυριό με 129 ευρώ το χρόνο

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων. Αναφερόμενος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο σχέδιο που προωθείται από την κυβέρνηση, σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία. “Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο” τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και απέστειλε μήνυμα της κυβέρνησης προς τους αγρότες ότι “αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει”.

Ερωτηθείς για την αύξηση των αγροτικών εισφορών ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές, όπως ισχυρίζονται οι αγρότες και πρόσθεσε ότι “κανένα αγροτικό νοικοκυριό δεν θα καταστραφεί με 129 ευρώ παραπάνω”. Επεσήμανε εξάλλου ότι είναι προς όφελος του κλάδου να λαμβάνει την εθνική σύνταξη, υπογράμμισε ότι “οι δανειστές μας έχουν άλλες ιδέες και προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές προβλέψεις του μνημονίου και υποστήριξε ότι “ποτέ δεν είπαμε ότι θα είναι μία εύκολη μεταρρύθμιση”.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες, σημείωσε ότι “εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ” και πρόσθεσε ότι “δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα”. “Δεν γίνεται να δίνει 90% το κράτος, 9% οι αγρότες ούτε να μην παίρνουν σύνταξη οι αγρότες” υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση. «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου κάλεσε τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα και πρόσθεσε ότι “είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος”. Σημείωσε ότι πάνω από 6 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στο αγροτικό πρόγραμμα και άλλα 14 δισ. ευρώ ενισχύσεις έχουν προβλεφθεί για την επόμενη περίοδο, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος ανέφερε ότι «στα θέματα φορολογίας αυτή την εποχή δεν έχουμε αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγρότη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».