Βρυξέλλες προς Αθήνα: "Μην βιάζεστε"...

“Προσγειώνουν” τις κυβερνητικές ελπίδες σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση οι Βρυξέλλες, με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης να δηλώνει νωρίτερα σήμερα, ότι ναι μεν το σχέδιο για το ασφαλιστικό είναι «φιλόδοξο»… αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την DW, την ικανοποίηση των θεσμών την αιτιολόγησε από το γεγονός ότι η πρόταση προβλέπει τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, που αποτελούσε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το συνταξιοδοτικό κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, ενώ επί της ουσίας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε -και θα το δούμε στη διάρκεια των συζητήσεων- αν η πρόταση καλύπτει πλήρως τους στόχους εξοικονόμησης δαπανών ή αν θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Επανέλαβε, όμως, ότι οι πρώτες εντυπώσεις για την πρόταση είναι θετικές.

Ο ίδιος πρόσθες ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της Ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο skai μεταδίδει ότι η ίδια πηγή επαναβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν μεγάλες εκταμιεύσεις δόσεων στήριξης στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας πως οι εταίροι δεν βιάζονται καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα η διαπραγμάτευση να προχωρήσει σταδιακά, με γνώμονα την καλή προετοιμασία.

Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να είναι και το πρώτο σημείο όπου το ΔΝΤ θα εξετάσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης, με τον αξιωματούχο πάντως να αναφέρει ότι στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν όλοι οι θεσμοί.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος είπε ότι στο αυριανό Eurogroup θα λάβει μέρος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, όχι όμως και η διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.