Σε απευθείας σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold παραπέμπουν οι δραματικές εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο, μετά τη ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναστέλλει τις επενδύσεις της στις Σκουριές. Τους τόνους ανέβασε περαιτέρω το υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, να επιβάλλει στην «Ελληνικός Χρυσός» το απόγευμα της Τρίτης πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, οι οποίες ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκαν την περίοδο από το 2012 έως και τα μέσα του 2014 εγκρίνοντας τις σχετικές εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Η απόφαση λήφθηκε μία μέρα πριν από την συνάντηση του υπουργού με εκπροσώπους της Eldorado Gold και λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ερμηνεύει ως «εκβιασμό» τις κινήσεις της εταιρείας.
Μάλιστα, με σαφή διάθεση επίθεσης στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι διώχνει επενδύσεις, το υπουργείο τονίζει ότι τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το 2012 έως το 2014, «αλλά έμεναν ξεχασμένα σε συρτάρια με ευθύνη κυβερνήσεων που όπως φαίνεται δεν είχαν τη βούληση να επιβάλλουν την νομιμότητα».
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν ‘ξεχασμένα’ σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά όπως φαίνεται όχι και τη βούληση, να επιβάλλουν την νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον».
«Η νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι, ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται. Γιατί είχε και την ευθύνη, αλλά και τη βούληση να το πράξει, παρ΄ ότι έγινε αποδέκτης επικρίσεων για την προσπάθειά της να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον, από υποστηρικτές της άποψης ότι σε αυτή τη χώρα η νομιμότητα έρχεται σε κάθε περίπτωση σε αντίθεση με την ανάπτυξη, και ως εκ τούτου η ανομία είναι αυτή που προσελκύει τις επενδύσεις.»
» Αυτές είναι οι θέσεις και απόψεις που απέρριψε ο ελληνικός λαός με την επιμονή στην επιλογή του για μια άλλη πορεία της χώρας».
Οι παραβάσεις για τις οποίες τιμωρείται η εταιρεία χωρίζονται σε αυτές που αφορούν στο Υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής και σε αυτές που σχετίζονται με το Υποέργο Ολυμπιάδας Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
Αναλυτικά, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα έχουν, ως εξής:
Η Απόφαση για το Υποέργο Μαύρων Πετρών και Μαντέμ Λάκκου αφορά συνολικό πρόστιμο 994.500 ευρώ για δώδεκα (12) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:
1. Διάθεση μη επαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
3. Ελλιπής υποβολή στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
4. Μη σύννομη διάθεση ιλύος σε υδαρή μορφή, ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων και επιβαρυμένων ομβρίων, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
5. Αποθήκευση στερεών αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους, πρόστιμο 100.800 ευρώ.
6. Παραλείψεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, πρόστιμο 75.600 ευρώ.
7. Ελλιπής χαρακτηρισμός επικινδυνότητας παραγόμενων αποβλήτων, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
8. Ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων (φιλτρόπανων), πρόστιμο 43.200 ευρώ.
9. Παραλείψεις στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα, πρόστιμο 145.800 ευρώ.
10. Παραλείψεις στη λειτουργία του παλαιού χώρου απόθεσης αποβλήτων, πρόστιμο 115.200 ευρώ.
11. Μη σύννομη διακίνηση των προϊόντων, πρόστιμο 13.500 ευρώ.
12. Μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών, πρόστιμο 21.600 ευρώ.
Η Απόφαση για το Υποέργο Ολυμπιάδας αφορά συνολικό πρόστιμο 739.800 ευρώ για εννέα (9) παραβάσεις. Πρόκειται για τις εξής παραβάσεις και πρόστιμα:
1. Ελλιπής υποβολή στοιχείων σχετικά με την επικινδυνότητα του παραγόμενου προϊόντος (συμπύκνωμα πυριτών), πρόστιμο 113.400 ευρώ.
2. Μη τήρηση διατάξεων ασφαλούς θαλάσσιας μεταφοράς του προϊόντος Ολυμπιάδας, πρόστιμο 4.500 ευρώ.
3. Ελλιπής τήρηση όρων και απαιτήσεων για έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα, πρόστιμο 133.200 ευρώ.
4. Διάθεση ανεπαρκώς επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 94.500 ευρώ.
5. Ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων, πρόστιμο 37.800 ευρώ.
6. Ελλιπής χαρακτηρισμός παραγόμενου αποβλήτου ως προς την ιδιότητά του ως “αποβλήτου” και ελλιπής προσδιορισμός της επικινδυνότητάς του, πρόστιμο 113.400 ευρώ.
7. Αποθήκευση αποβλήτου (υπόλειμμα κατεργασίας) σε μη προβλεπόμενο χώρο, πρόστιμο 57.600 ευρώ.
8. Μη σύννομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, πρόστιμο 142.200 ευρώ.
9. Ελλιπή μέτρα χειρισμού προϊόντος συμπυκνώματος σιδηροπυριτών, πρόστιμο 43.200 ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια εκπροσώπου της, απέφυγε να κάνει σχόλιο για τις εξελίξεις, όμως, άφησε σαφώς να εννοηθεί η δυσφορία της ενώ έντονη είναι η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση. Το Μαξίμου, πάντως, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου και του αρμοδίου υπουργού διεμήνυσε ότι δεν εκβιάζεται από κανέναν.
Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας νωρίτερα την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ράιτ είπε ότι περίπου 1.100 άμεσες θέσεις εργασίας χάνονται ή πρόκειται να χαθούν στη Χαλκιδική μετά την αναστολή των επενδύσεων και των εργασιών, καταγγέλλοντας την «ανοιχτά συγκρουσιακή» συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι οι άδειες που χρειάζεται η ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός είναι όμηροι σε πολιτικές αποφάσεις. Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει ειλικρίνεια από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν χορηγηθεί η άδεια τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης» πρόσθεσε.
Ο κ. Ράιτ ανέφερε ότι ενώ Έλληνες υπουργοί έρχονται στην Βοστόνη και την Νέα Υόρκη και παρακαλούν για επενδύσεις , το μόνο παράδειγμα επενδύσεων είναι η Eldorado Gold. «Πείτε μου εμείς μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα για την Ελλάδα διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος και συμπλήρωσε ότι το πολιτικό παιχνίδι για την επένδυση δεν το είχαν υπολογίσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιπολίτευση στήριζε την μη εκτέλεση της επένδυσης. Τώρα που έγινε κυβέρνηση, έχει υποσχεθεί σε μια μειοψηφία και στους τοπικούς βουλευτές να μην συνεχίσει», είπε.
Ο κ. Ράιτ τόνισε ότι ο καναδικός όμιλος έχει σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και έχει τηρήσει όλα τα περιβαλλοντικά στάνταρτ. «Θα έχουμε συναντήσεις και ενημέρωση με διεθνείς αναλυτές όταν ανοίξουν οι αγορές στην Νέα Υόρκη για το μέλλον της επένδυσης . Το είχαμε πει εδώ και καιρό οτι αν δεν υπάρχει περιβάλλον σωστό τότε θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε», συμπλήρωσε.
Στις 16:30 ο κ. Ράιτ συναντήθηκε με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ στις 18:00 είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σκουρλέτης – Γεροβασίλη: Δεν εκβιαζόμαστε
Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς απαντά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας “Eldorado Gold”, για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή “Καθημερινά”, με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.
“Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος” είπε και πρόσθεσε: “με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας”.
Αναλόγου περιεχομένου και οι δηλώσεις της Όλγα Γεροβασίλη που τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει «σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον».
Η κυβέρνηση κοιτάζει το δημόσιο συμφέρον και όχι το ιδιωτικό επισήμανε η κυβερνητική εκρόσωπος, προσθέτοντας ότι «η οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επένδυση δεν είναι πάντοτε συνώνυμη της ανάπτυξης». Όπως είπε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την οποιαδήποτε επένδυση για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται «με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη νομιμότητα και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Σημείωσε ακόμη ότι χθες υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Η κ. Γεροβασίλη δεν απέκλεισε μάλιστα ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε ακόμη ότι ίσως να μην συμφέρει σήμερα την εταιρεία να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού. «Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη, είπε.
Σε ό,τι αφορά τέλος στις θέσεις εργασίας σημείωσε: «εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».
ΣΥΡΙΖΑ: Εξαρχής είχαμε αναδείξει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις πτυχές σκανδάλου
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι “από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει τόσο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης στις Σκουριές όσο και τις σκανδαλώδεις πτυχές της σύμβασης που είχε συνάψει η εταιρεία με το ελληνικό δημόσιο, ενώ στήριξε ολόπλευρα το πολύμορφο κίνημα που αναδύθηκε”.
“Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία,τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες.
Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorado εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον”.
Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο με…δυσφορία
«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ.
Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Η Eldorado Gold Corporation ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό πλάνο στην Ελλάδα
Για να ολοκληρώσει την κατασκευή και ανάπτυξη των μεταλλευτικών της έργων στη Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado στη χώρα, χρειάζεται τη χορήγηση σειράς αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» από διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, που τελούν κυρίως υπό την εποπτεία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
H Ελληνικός Χρυσός έλαβε έγκριση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2011, ωστόσο από το 2012 το υπουργείο και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες συμφερόντων.
Επιπροσθέτως το 2015 το υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός, δεδομένο που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της εταιρίας.
Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την επιχείρηση ενώ ορισμένες άλλες εκκρεμούν. Η έκδοση της άδειας κατασκευής που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια.
Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί σε αυτή τη φάση να ολοκληρώσει τα πλάνα ανάπτυξης στη Χαλκιδική λόγω πράξεων και παραλείψεων του υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που αποτελούν νομική αλλά και συμβατική υποχρέωση του δημοσίου.
Το έργο στις Σκουριές (Χαλκιδική)
Η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (έχουν επενδυθεί έως σήμερα πάνω από 300 εκατ. δολάρια), θα διακοπούν. Εργασίες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη συντήρηση θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με στόχο τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της περιουσίας της εταιρίας με κόστος 1 εκατ. δολάρια τον μήνα.
Το έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)
Ως μέρος της Φάσης 2 του έργου της Ολυμπιάδας, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος περίπου 385.000 τόνων ετησίως. Από το α΄ τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους περίπου 55 εκατ. δολαρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Ωστόσο τα πλάνα ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας από το υπουργείο. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την μεταλλευτική νομοθεσία της χώρας. Αν το yπουργείο δεν εκδώσει την άδεια μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και σε αυτό το έργο, στο οποίο απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.
Το μεταλλείο Στρατωνίου (Χαλκιδική)
To μεταλλείο Στρατωνίου έχει ζωή τριών ετών με βάση τα διαπιστωμένα αποθέματα. Υπάρχει γεωλογική δυναμική για την επέκταση των αποθεμάτων και την παράταση της ζωής του μεταλλείου. Ωστόσο απαιτείται πρόγραμμα γεωτρήσεων που θα κοστίσει 25 εκατ. δολάρια στα επόμενα τρία έτη, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.
Η Eldorado αξιολογεί την υλοποίηση αυτού του προγράμματος δεδομένου του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
Τα έργα στο λόφο Περάματος και τις Σαπές (Θράκη)
Οι εγκρίσεις από το υπουργείο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο στο λόφο Περάματος και μίας άδειας γεωτρήσεων για το έργο στις Σάπες, εκκρεμούν για πάνω από δύο έτη. Η εταιρία αποφάσισε να θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση, κρατώντας τα κόστη στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.
Ο Paul Wright, Πρόεδρος και CEO της Eldorado, δήλωσε:
«Η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν σημαντική δυναμική με αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των περιουσιακών στοιχείων στη Θράκη. Έχουμε, όμως παράλληλα καθήκον απέναντι στους μετόχους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι που αφορούν χρονοδιάγραμμα και διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε δραστηριότητές και το προσωπικό.
Από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. Επιπροσθέτως, έχουμε σειρά δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2015, το υπουργείο έχει υιοθετήσει μια ξεκαθαρη συγκρουσιακή θέση απέναντι στην εταιρία και τις επενδύσεις, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό μας για την ανάπτυξη των έργων μας στη Χαλκιδική.
Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των αντίξοων συνθηκών που αναφέρθηκαν, είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στη χώρα αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε να επανακκινήσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν ανασταλεί μόλις χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και εδραιωθεί μία πραγματική σχέση συνεργασίας στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου».
Η Eldorado θα παράσχει πρόσθετα στοιχεία για τις επενδύσεις στην Ελλάδα κατά την δημοσιοποίηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων του 2015 και του guidance για το 2016, που θα εκδοθούν στις 25 Ιανουαρίου 2016.
Μικρό ιστορικό
Το euro2day.gr αναφέρει ότι στις 2 Νοεμβρίου είχε διαρρεύσει πως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την ίδια ημέρα είχε εκδοθεί ανακοίνωση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου έχει θέσει εκ νέου σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το σχετικό θέμα. Η σχετική απόφαση αναμένεται να καθυστερήσει, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα. Ένα μήνα νωρίτερα το ΣτΕ είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή που επέτρεπε τη λειτουργία των μεταλλείων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας.
Ο κ. Σκουρλέτης είχε προχωρήσει στην ανάκληση των τεχνικών μελετών, με βάση εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων σύμφωνα με τις οποίες έχει παραβιαστεί όρος που προέβλεπε πως οι δοκιμές της μονάδας επεξεργασίας έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι σε ερευνητικό εργαστήριο της Φινλανδίας.
Από τότε έχουν υπάρξει σειρά παρεμβάσεων του καναδικού ομίλου ο οποίος θεωρεί πως έχουν τηρηθεί όσα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για εξεύρεση συναινετικής λύσης έγιναν και από πλευράς καναδικής κυβέρνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως το θέμα με τις δοκιμές είναι μόνο ένας από τους πονοκεφάλους των Καναδών στις Σκουριές. Εκκρεμούν πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά και οι αρχαιολογικές άδειες, κλπ.
Ορισμένοι συνδέουν τη σκληρή στάση της Eldorado Gold με την κατάρρευση των τιμών στις πρώτες ύλες που οδηγεί ακόμα και ισχυρούς ομίλους του κλάδου στο κλείσιμο μεταλλείων ανά τον κόσμο. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η διοίκηση του καναδικού ομίλου βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση καθώς οι Καναδοί είχαν δαπανήσει περί τα 1,8 δισ. ευρώ (σε μετοχές) για να αποκτήσουν την European Goldfields, κύριο περιουσιακό στοιχείο της οποίας ήταν τα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Η τελευταία είχε αποκτήσει τα μεταλλεία στις αρχές του 2004 έναντι μόλις 11 εκατ. ευρώ (τα οποία πήγαν στην επίσης καναδική TVX που αποχώρησε από την επένδυση). Μέτοχοι της European Goldfields ήταν τότε ο αμφιλεγόμενος ρουμανοαυστραλός επιχειρηματίας Φρανκ Τίμις η ΑΚΤΩΡ και ο κ. Δημ. Κούτρας. Στην αγορά υποστηρίζουν πως οι αρχικοί μέτοχοι δεν είχαν εμπειρία στη λειτουργία ορυχείων. Ετσι επωφελήθηκαν από το πολυετές ράλι στο χρυσό για να κερδίσουν σημαντικά ποσά από υπεραξίες. Στο τέλος, πώλησαν τα μεταλλεία Κασσάνδρας σε κάποιον που ξέρει να τα λειτουργήσει, δηλαδή στην Eldorado Gold.
Πριν από τη συμφωνία με τους Καναδούς, η European Goldfields είχε υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ προκειμένου το τελευταίο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των ορυχείων στη Χαλκιδική. Η συμφωνία, που είχε μάλιστα υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του τέως εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Αλ Θανί. Ανετράπη, όμως, από τα ισχυρά ξένα funds που κατείχαν μετοχές της European Goldfields. Οι τελευταίοι προτίμησαν τη συγχώνευση με την Eldorado Gold η διοίκηση της οποίας υποτίθεται πως έπαιρνε «μια αδειοδοτημένη επένδυση» που αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο …αδειοδοτημένη.
Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, tovima.gr, naftemporiki.gr, euro2day.gr, in.gr