Κουτσούμπας: Το ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση

Να αντιδράσει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό κάλεσε το λαό ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΑΪΑ CHANNEL».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει ν’ αντιδράσει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αξιοποιήσει όλες του τις δυνάμεις, ούτε τις μισές απ’ τις δυνάμεις που διαθέτει. Κι εμείς πιστεύουμε – και το λέμε ειλικρινά αυτό, όπως πάντα ειλικρινά μιλάμε απέναντι στον ελληνικό λαό – ότι έχει δυνάμεις ανεξάντλητες και αν αυτές τις δυνάμεις τις αξιοποιήσει με τον αγώνα του, τη συσπείρωσή του, την ενότητά του, τη συμμαχία του, θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα, αυτό το ζήτημα είναι καθοριστικό. Και να σας πω το εξής: η άρχουσα τάξη της χώρας μας, αυτό το σάπιο διεφθαρμένο κράτος, αυτό το σύστημα που εκμεταλλεύεται και γεννά συνεχώς κρίσεις, πολέμους και δυστυχία στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς, έχει βρει στο πρόσωπο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με το λιγότερο πολιτικό κόστος και γι’ αυτό τον έχουν επιλέξει» σημείωσε.

“Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού που πριν μερικά χρόνια ήταν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ήταν στους δρόμους, πάλευε για κάτι καλύτερο, πίστευε σε κάτι καλύτερο και σήμερα έχει απογοητευθεί, βλέπει τα πράγματα με μοιρολατρία, λέει «τίποτε δε γίνεται». Εμείς του λέμε όχι, γίνεται, μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα αρκεί και ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι και το κίνημά του να κάνουν τις σωστές επιλογές, με σωστά αιτήματα, με σωστό περιεχόμενο και κυρίως να ξέρουν που στρέφουν τα πυρά τους. Απ’ τη μια μεριά είναι η κυβέρνηση, είναι η ΕΕ, είναι οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας – το κουαρτέτο – που ευθύνονται για την κατάσταση που έχει ο λαός μας, είναι σε τελευταία ανάλυση η τάξη που έχει πραγματικά την εξουσία. Γιατί την εξουσία δεν την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ούτε βεβαίως πολύ περισσότερο ο λαός” πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «αλλαγές εκ βάθρων πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό, όχι όμως στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης”. “Διότι το επιχείρημα της βιωσιμότητας ήταν το μόνιμο επιχείρημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων απ’ το 1992 που ξεκίνησε υποτίθεται η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στο ασφαλιστικό για να λυθούν προβλήματα και για να το κάνουν βιώσιμο και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ότι έχουμε φτάσει σήμερα εδώ, με όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους. Και βεβαίως με τις πολιτικές των κυβερνήσεων, τις οποίες πολύ καλά και με χειρότερο τρόπο σήμερα, συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνοντας αυτό το νομοσχέδιο στη βουλή.»

«Το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αυτές οι δομές που χρειάζονται για να ανακουφίζεται ο εργαζόμενος και κατά τη διάρκεια της εργασίας του, δεν είναι μόνο η σύνταξη, είναι και η περίθαλψη, είναι και η πρόληψη, το φάρμακο που χρειάζεται, ο γιατρός, ότι χρειάζεται μια λαϊκή οικογένεια όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Επίσης να περάσει κάποια καλά χρόνια, αφού έχει δώσει τα πάντα όταν εργάζεται, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, αυτό που λέμε η τρίτη ηλικία. Να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα, να έχει τη στοιχειώδη περίθαλψη, τα φάρμακά του. Με τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, με την αύξηση της παραγωγικότητας, με το ότι έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία, η επιστήμη, συνηγορούν σ’ αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρξει κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με όλες αυτές τις παροχές και τις πρόνοιες, που υπήρχαν και πριν, αλλά ακόμη περισσότερες. Αλλά αυτό χρειάζεται άλλη κυβέρνηση, άλλη εξουσία, χρειάζεται άλλη τάξη να έχει την εξουσία, είναι αυτό που εμείς περιγράφουμε ως την εξουσία του λαού. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός να έχει την εξουσία, να έχει κοινωνικοποιήσει τα μέσα ώστε να μπορεί να σχεδιάζει την οικονομία και βεβαίως να μπορεί να έχει παροχές όπως δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία.»