Το Κυπριακό φαίνεται ότι ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στην συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει κάποια σημαντικά θετική εξέλιξη ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα με δεδομένο ότι η Άγκυρα επιμένει ότι δεν προτίθεται ν’ απομακρύνει το ερευνητικό πλοίο Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ θέτοντας ως προϋπόθεση το «πάγωμα» των ερευνών για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες, κάτι που η Λευκωσία απορρίπτει κατηγορηματικά.
Παρόντες στη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Νταβούτογλου ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα.
Ακολουθεί η συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τους «ψευδομουφτήδες» της Θράκης αλλά και με τους μουσουλμάνους βουλευτές της μειονότητας που αποτελούν βασικά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Το βράδυ, ο κ. Νταβούτογλου θα μιλήσει στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας. Το πρωί του Σαββάτου οι κ.κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» ενώ ο κ. Νταβούτογλου θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά την αναχώρησή του αύριο Σάββατο, στις 15.00.
Παπούλιας: να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο
Προηγήθηκε συνάντηση του κ. Νταβούτογλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «είμαστε γείτονες, θα μείνουμε γείτονες, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες». Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και είπε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο κ. Νταβούτογλου αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία είπε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στις δύο χώρες είναι η γεωγραφική τους θέση». Και πρόσθεσε «ευτυχώς που είμαστε γείτονες γιατί και ιστορικά έχουμε ελάχιστα παραδείγματα τέτοιου είδους γειτονίας με πολλά κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις, πρέπει να πω».
Προσκάλεσε δε τον κ. Παπούλια να επισκεφτεί την Τουρκία σημειώνοντας ότι του είχε απευθύνει αντίστοιχη πρόσκληση όταν ήταν στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. «Έχει 62 χρόνια να επισκεφθεί την Τουρκία έλληνας αρχηγός κράτους» πρόσθεσε.