Financial Times: Χτύπημα για την εύθραυστη κυβέρνηση η παράταση

Κάποιοι επενδυτές «φρικάρουν» με την προοπτική των εκλογών και του Σύριζα, σχολιάζουν οι Financial Times. Ανάσα για τα ελληνικά ομόλογα η παράταση του μνημονίου. Σοβαρό όμως, το πλήγμα για την κυβέρνηση ενόψει της εκλογής προέδρου.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας υποχωρούν κοντά στο 7% για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να δεχθεί παράταση του μνημονίου, αλλά κάποιοι επενδυτές έχουν αρχίσει να φρικάρουν για τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα προσπαθεί να πετύχει συμφωνία με την «Τρόικα» των διεθνών πιστωτών για να βγει από το πρόγραμμα στήριξης και να σταματήσει την ταπεινωτική πρακτική του “ελέγχουμε και διατάσσουμε”, αλλά έφτασε στα όρια και τώρα δείχνει έτοιμος να δεχθεί παράταση του προγράμματος.

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη έτοιμη να σταθεί στα πόδια της και τώρα αντιδρούν στις ειδήσεις αγοράζοντας εκ νέου ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η 10ετής απόδοση να υποχωρεί στην εβδομάδα περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα. Μόνο σήμερα (Παρασκευή 5/12) η απόδοση του ομολόγου υποχωρεί κατά 31 μονάδες βάσης στο 7,15%.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του προγράμματος αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό καθώς φαίνεται ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο.

Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου – που μοιάζει μάλλον απίθανο – θα προκηρυχθούν εκλογές με τον ακροαριστερό Σύριζα  που αντιτίθεται στη λιτότητα να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις.

Η προοπτική να κερδίσει ο Σύριζα την εξουσία έχει ήδη αρχίσει να πανικοβάλει τους επενδυτές. Δύο από τους ανώτερους οικονομικούς συμβούλους του κόμματος προσφάτως συναντήθηκαν με επενδυτές στο Λονδίνο και φαίνεται πως δεν έκαναν καλή εντύπωση, όπως διαπιστώθηκε από το γνωστό email του αναλυτή της Capital Group που διέρρευσε στη δημοσιότητα.

 

Πηγή: Euro2day